Новости

Які документи, що підтверджують виникнення змін в облікових даних платників податків (юридичних осіб та самозайнятих осіб), подаються до контролюючих органів разом із заявами за ф. № 1-ОПП та ф. № 5-ОПП?

06.02.2023
Тема:

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах, а також внесення змін до облікових даних платників податків, відомості щодо яких включаються  до  Єдиного  державного  реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, здійснюється на підставі відомостей з ЄДР без подання будь-яких документів до контролюючих органів (п. 64.1 ст. 64, пп. 66.1.1 п. 66.1 та п. 66.5 ст. 66 Податкового кодексу України).

Підпунктом 66.1.3 п. 66.1 ст. 66 ПКУ визначено, що підставою для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема, інформація органів державної реєстрації та документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків визначений розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.

Згідно з п. 66.5 ст. 66 ПКУ та п. 9.2 розд. ІХ Порядку № 1588, у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно Порядком № 1588, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік.

Перелік документів, які подаються для взяття на облік платника податків та порядок їх подання визначені розділами IV, V та VI Порядку № 1588.

Додаткові реєстраційні заяви за ф. № 1-ОПП, за ф. № 5-ОПП подаються з позначкою «Зміни», за ф. № 1-ОПН – з позначкою «Перереєстрація/зміни».

Платниками податків, відомості щодо яких включаються до ЄДР, заява за ф. № 1-ОПП подається тільки у випадку надання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, оскільки такі дані не включаються до ЄДР та платник податків зобов’язаний подати таку інформацію контролюючому органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних (п. 66.4 ст. 66 ПКУ).

При поданні заяви за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються 1, 2, 4 та 10 розділи заяви та інформація про засновників не подається.

Крім того, платники податків можуть подати заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг (п. 9.3 розд. ІХ Порядку № 1588).

Платники податків, для яких законом установлені особливості їх державної  реєстрації  та  які  не  включаються  до  ЄДР,  подають  заяву   за  ф. № 1-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку. У разі подання заяви за ф. № 1-ОПП з позначкою «Облік за основним місцем обліку» або «Зміни» заповненню підлягають всі розділи заяви, у тому числі і інформація про засновників. У разі подання заяви за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються 1, 2, 4 та 10 розділи заяви та інформація про засновників не подається.

Таким чином, платники податків, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР, у разі  виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються   для   взяття   на  облік,  повинні   подати  заяву  за  ф. № 1-ОПП, № 5-ОПП або № 1-ОПН з уточненими документами у такому самому порядку як і при взятті на облік.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи