Новости

Працевлаштування на роботу в умовах воєнного стану!

24.01.2023
Тема:

Під час надання консультації за допомогою сервісу «Інтерактивний інспектор», який створений з метою оперативного надання консультацій з питань трудових відносин працівників і роботодавців, головним державним інспектором відділу з питань праці східного регіону управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Кузьменко Євгенія надала відповідь на одне з найпоширеніших питань щодо працевлаштування на роботу в умовах воєнного стану.

Звернула увагу працівника, який звернувся за консультацією, на правильне укладання трудового договору в умовах воєнного стану (Воєнний стан в Україні продовжено строком на 90 діб до 19 лютого 2023 року відповідним Законом від 16.11.2022 № 2738, який набрав чинності 18 листопада 2022 року).

Важливим питанням в цей час є правильне укладання трудового договору. У період дії воєнного стану сторони, за згодою, визначають форму трудових відносин, про це сказано у статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»від 15 березня 2022 року № 2136 (із змінами і доповненнями внесеними Законом України від 1 липня 2022 року № 2352).

Трудовий договір, як правило, укладається в письмовій формі це визначено статтею 24 КЗпП України, але водночас положення статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136 (із змінами і доповненнями внесеними Законом України від 1 липня 2022 року № 2352)дозволяють самостійно визначити, на період дії воєнного стану, форму трудового договору.

Треба взяти до уваги, що з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, та для усунення кадрового дефіциту, браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місце знаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника. 

У період дії воєнного стану порядок прийняття працівників на роботу особливих змін не зазнав, тобто працівник подає всі необхідні документи для прийняття на роботу.

Роботодавець видає наказ про прийняття на роботу та повідомляє Державну податкову службу. При цьому у період дії воєнного стану сторони за згодою сторін визначають форму трудового договору усна чи письмова.

При укладенні трудового договору умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Та існують особливі види трудових договорів, які роботодавець може запропонувати укласти у період дії воєнного стану це трудовий договір зі спрощеним режимом регулювання трудових відносин та трудовий договір з нефіксованим робочим часом.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи