Новости

До національного класифікатора професій введено нові професії галузі охорони здоров’я

05.01.2023
Тема:

Міністерство економіки України затвердило зміни №11 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій». Відповідні зміни передбачені наказом №5573 та також стосуються професій галузі охорони здоров’я.

Так, до розділів «Професіонали» та «Фахівці» класифікатора професій внесено чотири нові професійні назви робіт.

  • до групи 2229.2 «Професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства)»: професіонал з фармаконагляду;
  • до групи 2445.2 «Психологи»: клінічний психолог та психотерапевт;
  • до групи 3231 «Медичні сестри, що асистують професіоналам»: сестра медична (брат медичний) з реабілітації.

Ці зміни було внесено відповідно до пропозицій Міністерства охорони здоров’я для вдосконалення системи фармаконагляду (нагляду за безпекою та ефективністю застосування лікарських засобів) та системи фізичної і психологічної реабілітації у сфері охорони здоров’я.

Під час опрацювання пропозицій МОЗ враховувалися підходи до назв професійних кваліфікацій, які використовуються у Міжнародній стандартній класифікації професій (ISCO 88: International Standard Classification of Occupations), рекомендованій Міжнародною конференцією статистики праці Міжнародного бюро праці для переведення національних даних у систему, що полегшує міжнародний обмін професійною інформацією.

Також до Класифікатора професій було введено таку потрібну та актуальну професію в період воєнного стану як «бойовий медик».

Нині Міністерство спільно з профільними експертними організаціями опрацьовує проєкт професійного стандарту на професію «професіонал з фармаконагляду», який подано на розгляд до Національного агентства кваліфікацій, а також проєкти кваліфікаційних характеристик на професії «клінічний психолог», «психотерапевт», «сестра медична (брат медичний) з реабілітації» для включення їх до Довідника кваліфікаційних характеристик професій (Випуск 78. Охорона здоров’я). 

Більш детально ознайомитися з наказом Мінекономіки №5573 можна за  посиланням.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи