Новости

Запобігання та протидія мобінгу (цькуванню)

20.12.2022

Прийнято Закон України від 16.11.2022 р. № 2759-IX, яким внесено зміни, зокрема, до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) щодо мобінгу (цькування).

1. КЗпП доповнено новою ст. 2«Заборона мобінгу (цькування)». Визначено, зокрема, що вчинення мобінгу (цькування) заборонено. Особи, які вважають, що вони зазнали мобінгу (цькування), мають право звернутися із скаргою до Держпраці, та/або до суду щодо визнання таких фактів та їх усунення (без припинення працівником трудової діяльності на період розгляду скарги, провадження у справі).

На підставі судового рішення, що набрало законної сили, працівник має право на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок таких дій та/або бездіяльності.

У разі ушкодження здоров’я працівника, причиною якого став мобінг (цькування), факт якого підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили, заподіяна шкода відшкодовується в розмірі понесених витрат на лікування. Це передбачено оновленою ст. 173 КЗпП.

2. Внесено зміни до ст. 13 КЗпП. Передбачено, що в колективному договорі встановлюються, зокрема, заходи, спрямовані на запобігання, протидію та припинення мобінгу (цькування), а також заходи щодо відновлення порушених внаслідок мобінгу (цькування) прав.

3. Згідно з новою частиною ст. 38 КЗпП працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, яке набрало законної сили. У такому разі він має право на виплату вихідної допомоги в розмірі, передбаченому колдоговором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

4. Новими підставами для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця є:

  • вчинення працівником мобінгу (цькування), встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили (новий п. 12 ч. 1 ст. 40 КЗпП);
  • вчинення керівником установи мобінгу (цькування) незалежно від форм прояву та/або невжиття заходів щодо його припинення, встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили (новий п. 11 ст. 41 КЗпП).

Закон № 2759 набрав чинності 11.12.2022 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи