Новости

Оновлена форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно

19.12.2022

Мінфін наказом від 10.11.2022 р. № 371 оновив форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом МФУ від 10.04.2015 р. № 408 (далі — декларація). Зміни внесені з метою приведення форми податкової декларації у відповідність до постанови КМУ від 31.10.2018 р. № 891 в частині відображення податкових пільг та до норм п. 50.1 Податкового кодексу України — в частині порядку застосування та визначення розміру штрафної санкції, а також ідентифікації об’єктів оподаткування в умовах адміністративно-територіальної реформи та створення територіальних громад.

До декларації також додаються два оновлені окремі додатки:

  • Розрахунок у частині об’єктів житлової нерухомості (додаток 1 до Декларації);
  • Розрахунок у частині об’єктів нежитлової нерухомості (додаток 2 до Декларації).

Зокрема, у графах додатків 1 і 2 до Декларації, передбачених для зазначення коду території територіальної громади або адміністративно-територіальної одиниці, зазначатиметься код за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290 (далі — КАТОТТГ), що впроваджений на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

Крім того, в оновлених додатках у графі «Податкова пільга», окрім коду та розміру пільги, зазначатимуться дати початку та дати закінчення користування пільгою. Згідно з приміткою 16 додатка 1 до Декларації та приміткою 15 додатка 2 до Декларації, у цій графі зазначається строк користування податковою пільгою у звітному періоді — число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгами у форматі дд.мм.рррр. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду.

Наказ набере чинності з дня його офіційного оприлюднення (на момент підготовки номеру не опублікований). Якщо наказ набере чинності у грудні 2022 року, звітувати за оновленою формою декларації вперше, з урахуванням п. 46.6 Податкового кодексу України, суб’єкти господарювання ймовірно будуть за 2023 рік, тобто не пізніше 20.02.2023 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи