Новости

Як роботодавці можуть сприяти волонтерській діяльності працівників, або як діяти якщо ваш працівник-волонтер

07.12.2022
Тема:

Законодавство  України про працю не передбачає додаткових пільг та гарантій для працівників, що поєднують роботу з волонтерською діяльністю. 
Водночас роботодавець не обмежений у правах щодо встановлення додаткових, порівняно із законодавством пільг і гарантій таким працівникам.  
Така можливість прямо передбачена статтею 9-1 КЗпП  . Підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.
Також слід мати на увазі, що  ст. 7 Закону “Про колективні договори і угоди” допускає можливість внесення в колективні договори умов, що поліпшують становище працівників порівняно з законодавством (надають додаткові трудові і соціально-побутові пільги працівникам, а також додаткові гарантії). Такі умови колективних договорів є чинними і обов'язковими до виконання. 
Для уникнення складнощів між сторонами трудового договору (працівником і роботодавцем) і  між членами трудового колективу (щодо нерівного ставлення до працівників волонтерів і неволонтерів) оптимальним рішенням буде встановлення відповідних гарантій для працівників, що поєднують роботу із  волонтерською діяльністю згідно із Законом України «Про волонтерську діяльність». в колективному договорі.
З огляду на те, що волонтери це велика підтримка громадян, які потребують допомоги, Збройних сил України, роботодавцям доцільно сприяти своїм працівникам-волонтерам.
До того ж багато роботодавців  співпрацюють із волонтерськими організаціями, з якими встановлені договірні відносини щодо реалізації спільних проектів. 
В колективному договорі, або в  трудовому договорі між працівником і роботодавцем можуть бути передбачені  наступні гарантії для працівників- волонтерів:

  • надання додаткових вільних від роботи днів  при збереженні повної тривалості робочого часу на безперервно діючих підприємствах (цехах, дільницях) аби працівник не втрачав  у заробітній платі. Це можна зробити за рахунок збільшення тривалості роботи в окремі дні де застосовується підсумований облік робочого часу ( ст. 61 КЗпП);
  • запровадження скороченої тривалості робочого часу за рахунок власних коштів роботодавця для працівників-волонтерів ( ст. 51 КЗпП);
  • встановлення неповної тривалості робочого часу ( дня, тижня) ( ст. 56 КЗпП);
  • введення гнучкого режиму робочого часу ( стаття 60 КЗпП);
  • надання додаткових днів відпусток, крім передбачених законодавством про працю, за рахунок коштів роботодавця.

Перспективним є визначення соціальними партнерами у колективному договорі заходів щодо підвищення продуктивності праці із одночасним скороченням тривалості робочого часу . Слід нагадати, що, наприклад, у Нідерландах  середньостатистична тривалість робочого тижня — 27 годин.  При цьому голландські підприємства все частіше переходять на чотириденку, а середній робочий день жителя цієї країни триває 7 годин 30 хвилин.
35 годин триває робочий тиждень в Ірландії і Франції. 
Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, роботодавцям, що сповідують принципи соціальної відповідальності,  доцільно спільно працівниками, їх організаціями  обговорити  надання  гарантій і компенсацій співробітникам, що поєднують роботу із волонтерською діяльністю  та визначити загальні правила і порядок їх надання у колективних договорах  і угодах.
Пільги  від роботодавця працівникам-волонтерам повинні надаватись  з урахуванням конкретних умов виробничої і комерційної діяльності під час дії воєнного стану із дотриманням розумного балансу між інтересами виробництва і працівника, що має бажання бути волонтером.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи