Новости

Мінус один звіт: звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ) за 2022 рік не подаємо

14.11.2022

Законом України від 18.10.2022 р. № 2682-IX внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII (далі — Закон № 875).

Так, згідно з оновленою ст. 19 Закону № 875, як і раніше, роботодавцям установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю в розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця. Норматив роботодавці розраховують самостійно.

Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування на основне місце роботи.

Але подання роботодавцями звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ) вже не вимагається. Тобто за 2022 рік подавати звіт не потрібно.

Натомість Фонд захисту інвалідів:

  • необхідні дані буде брати із даних ПФУ, що містяться в реєстрі застрахованих осіб. І на підставі цих даних (якщо, за інформацією ПФУ, роботодавець не здійснив працевлаштування необхідної кількості осіб з інвалідністю) Фонд захисту інвалідів має право на перевірку;
  • визначає роботодавців, які порушили норматив, і надсилає їм розрахунок штрафної санкції за попередній рік. Але! Як і раніше, підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, звільнено від сплати такого штрафу.

Також внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Так, оновленою ст. 20 цього Закону страхувальника зобов’язано подати відомості про працівника (через портал ПФУ) щодо переведення на іншу роботу (посаду), звільнення, поновлення на роботі, призупинення/поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам. Поки що порядок подання таких відомостей не визначено.

Закон № 2682 набрав чинності 06.11.2022 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи