Новости

Оплата праці у разі відсутності електроенергії

14.11.2022
Тема:

 Через відсутність електроенергії багато українців, які працюють віддалено, не мають можливості виконувати свою роботу в повному обсязі. Як у такому випадку оплачується робота?
 
Зникнення електроенергії є форс-мажором, що спричиняє вимушений простій, який відбувається не з вини працівника. Кодекс законів про працю зобов'язує роботодавця оплачувати простій у тому разі, якщо він стався не з вини працівника. 
 
Така сама ситуація і з часом, який працівник проводить у бомбосховищі під час повітряної тривоги. Тому можна вважати, що оплата праці має відбуватися виходячи із середнього заробітку.
 
Фактично роботодавець повинен або оплачувати період, коли співробітник вимушено не може виконувати свої функції, або забезпечити його альтернативним джерелом енергії. Це можуть бути акумулятори, ноутбуки з батареєю, які можуть працювати без підключення до мережі тривалий час, генератор і т.д.
 
"Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець"
 
 Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов'язані з цим збитки, платити зарплату за час простою або забезпечувати співробітника додатковою технікою. Однак насправді тут також варто враховувати і той факт, що далеко не у всіх роботодавців у таких обставинах є ресурс для забезпечення всіх своїх співробітників.
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи