Новости

Зміни у працевлаштуванні осіб з інвалідністю та в Законі про ЄСВ: набрав чинності Закон

14.11.2022
Тема:

Закон України «Про внесення змін до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 № 2682-ІХ (далі — Закон № 2682) був опублікований 05.11.2022 в «Голосі України» (№ 226) та набрав чинності з дня, наступного за опублікуванням, — 06.11.2022.

Законом № 2682 серед іншого внесено зміни до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-ХІІ (далі — Закон № 875), зокрема:

  • скасовано обов’язок подання до Фонду захисту осіб з інвалідністю Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ). Водночас підприємства надаватимуть державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, в порядку, встановленому КМУ. Зауважимо, що наразі Кабмін не визначився з порядком та формою подання такої інформації;
  • для роботодавців також скасовано обов’язок їх реєстрації у Фонді захисту осіб з інвалідністю. Інформацію про створення підприємствами, установами, організаціями, фізособами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу, до Фонду захисту осіб з інвалідністю надаватиме ПФУ. Перевірки щодо дотримання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю здійснюватиме Держпраці. Підставою для перевірки буде отримана Фондом інформація від ДПС та ПФУ щодо порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Зауважимо, що кількість працевлаштованих за основним місцем роботи осіб з інвалідністю для виконання нормативу та правила розрахунку не змінилися. Як і раніше, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено ст. 19 Закону № 875 в розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості 1 робочого місця.

Також Закон № 2682 вніс деякі зміни до Закону про ЄСВ, зокрема в частині подання відомостей про трудову діяльність працівника. Так, відповідно до оновленої ч. 2 ст. 20 Закону про ЄСВ з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника щодо:

  • переведення на іншу роботу (посаду);
  • звільнення;
  • поновлення на роботі;
  • призупинення / поновлення дії трудового договору;
  • присвоєння, зміни або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії;
  • складення присяги;
  • належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Персоніфіковані відомості в разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей слід подавати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. У разі смерті роботодавця-фізособи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою відомості про припинення трудового договору подає Державна служба зайнятості.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи