Новости

При розрахунках готівкою або платіжними картками всі фізичні особи – підприємці, крім «єдинників» першої групи зобов’язані застосовувати РРО

21.10.2022
Тема:

Про це нагадують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Ця законодавча норма чинна з 1 січня 2022 року, загалом всі фізичні особи – підприємці, крім «єдинників» першої групи, повинні застосовувати РРО, якщо вони отримують платежі готівкою або платіжними картками.

Правила застосування регулюються Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі – Закон про РРО). Разом з тим,  саме норми Податкового кодексу звільняють від РРО ФОП – платників єдиного податку першої групи.

Також, від обов'язкового застосування РРО звільняються суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати). Але потрібно вести розрахункову книжку з квитанціями та книгу обліку розрахункових операцій. Не може бути звільнений від застосування РРО(ПРРО) на території села (селища) у разі, якщо: така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об'єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; такими фізичними особами - підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет; сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов'язкове застосування на території села, селища реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Також не застосовуються РРО(ПРРО) та розрахункові книжки при здійсненні операцій визначених у статті 9 Закону про РРО та у Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджених Постановою КМУ № 1336 від 23.08.2000р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи