Новости

До уваги великих платників податків: щодо запровадження процедури електронного аудиту

18.10.2022
Тема:

Відповідно до пункту 85.2 статті 85 Податкового Кодексу України платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.

На виконання вимог пункту 85.2 статті 85 ПКУ, наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 № 1393 затверджено Порядок надання документів великого платника податків в електронній формі.

Зазначеним нормативно-правовим актом визначено порядок, формат і структуру надання документів великими платниками податків на запит контролюючого органу в електронній формі у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), що належать або пов’язані з предметом перевірки.

Так, обов’язок щодо надання великими платниками податків під час проведення перевірки документів в електронній формі у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) виникає на підставі пункту 85.2 статті 85 Кодексу у разі отримання запиту контролюючого органу.

Протягом квітня-вересня 2022 року завершено етап створення файлу XSD (визначення схеми XML) електронного документа стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), який дозволяє великим платникам податків надавати інформацію в електронному вигляді у визначеному форматі та порядку, на запит контролюючого органу під час проведення перевірки.

Основною метою розробленого файлу XSD (визначення схеми XML) є застосування відповідного інформаційно-технологічного середовища взаємодії податкових органів із платниками податків через електронні форми.

Автоматизація аудиторської діяльності, через введення інструменту електронного аудиту, дозволить покращити якість обслуговування платників податків.

Ознайомитись з вказаним вище файлом, з можливістю його вивантаження можна на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Електронна звітність за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/xsd-viznachennya-shemi-xml/

Отже, для великих платників податків на сьогодні існують всі необхідні передумови для формування та надання документів (інформації) в електронній формі на запит контролюючого органу під час проведення перевірки у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи