Новости

Бізнес дещо покращив оцінки майбутнього розвитку своїх підприємств, але прогнозує посилення інфляції та послаблення курсу гривні – результати опитування керівників компаній у ІІІ кварталі 2022 року

18.10.2022
Тема:

Бізнес, попри війну, пом’якшив очікування щодо скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні та поліпшив оцінки щодо рівня ділової активності своїх підприємств.  Водночас у наступні 12 місяців респонденти прогнозують зростання інфляції та девальвацію курсу національної валюти. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у IІІ кварталі 2022 року. Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 79.5% порівняно з 72.6% у ІІ кварталі 2022 року (далі – ІІ квартал). Оцінки за всіма складовими індексу залишаються негативними, водночас відбулося їх пом’якшення, найсуттєвіше – щодо  загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва. Послаблення негативних очікувань спостерігається в підприємств переважної більшості областей і видів діяльності. Респонденти підприємств усіх видів діяльності очікують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах.

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні

Підприємства очікують уповільнення темпів скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив "мінус" 37.9% порівняно з "мінус" 48.7% у ІІ кварталі. Погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Дві третини респондентів (67%) уважають, що обмінний курс сягне або перевищить 44.00 грн/дол. США. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 41.93 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 36.06 грн/дол. США). Інфляційні очікування зросли: у IІІ кварталі очікувана річна інфляція становила 25.2% порівняно з 21.7% у попередньому кварталі. 69.0% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 30.0%. Воєнні дії є найвагомішим проінфляційним чинником, на думку 92.2% респондентів. Порівняно з попереднім кварталом посилився влив фактору обмінного курсу .

Поточний стан та очікування підприємств щодо власного розвитку

Оцінки керівників підприємств щодо поточного фінансово-економічного стану власних підприємств менш песимістичні, ніж у попередньому опитуванні: баланс відповідей становив "мінус" 21.8% порівняно з "мінус" 28.8% у ІІ кварталі.Водночас респонденти дещо поліпшили свої очікування щодо зміни фінансово-економічного стану їхніх підприємств у наступні 12 місяців: баланс відповідей – "мінус" 15.1% (у ІІ кварталі – "мінус" 17.1%). Попри незначне поліпшення загальної оцінки, погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності. Найпесимістичніші очікування в підприємств добувної промисловості (“мінус” 33.3%) та будівництва (“мінус” 26.3%). Бізнес оптимістичніше налаштований щодо обсягів реалізації продукції, у тому числі на зовнішньому ринку. Очікуване зниження загальних обсягів реалізації продукції зменшилося у 2.7 раза порівняно з попереднім опитуванням. Підприємства сільського господарства та переробної промисловості очікують зростання загальних обсягів виробництва.

Другий квартал поспіль респонденти мають негативні очікування щодо інвестиційних видатків як на будівельні роботи, так і на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей –  "мінус" 29.3% та "мінус" 25.3% відповідно (у ІІ кварталі 2022 року "мінус" 37.2% та "мінус" 34.7% відповідно). Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, песимістично налаштовані щодо збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей – “мінус” 1.4% (у ІІ кварталі 2022 року – 0.7%). Водночас підприємства транспорту та зв’язку, а також енерго- та водопостачання очікують збільшення обсягів іноземних інвестицій. Частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, становить 22.2% порівняно з 24.1% у попередньому опитуванні.

Бізнес прогнозує скорочення кількості працівників на своїх підприємствах дещо нижчими темпами: баланс відповідей становив "мінус" 25.5% (у  попередньому кварталі – "мінус" 29.0%). Найпесимістичніші оцінки в підприємств добувної промисловості ("мінус" 53.8%) та транспорту і зв’язку ("мінус" 32.9%). Посилились очікування щодо зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника в наступні 12 місяців: баланс відповідей – 33.5% порівняно з 17.5% у ІІ кварталі. На тлі зростання очікувань підприємств щодо потреби найближчим часом у позикових коштах зросла частка підприємств, які планують брати банківські кредити, – до 40.2% (у ІІ кварталі – 36.9%).

Частка респондентів, які планують залучати кредити в національній валюті, зросла до 86.3% (у попередньому кварталі – 84.6%). Керівники підприємств відзначили  жорсткіші умови доступу до банківських кредитів: баланс відповідей збільшився до 38.6% (у ІІ кварталі  – 20.6%). Найсуттєвішою перешкодою для залучення нових кредитів залишаються високі кредитні ставки (47.2%). Порівняно з попереднім опитуванням вплив цього чинника посилився на 10.0 п. п. Частка компаній, що планують залучати кошти за кордоном, зменшилася до 9.5% порівняно з 10.7% у попередньому  кварталі.

 
Довідково

Квартальне опитування проводилося з 01 до 31 серпня 2022 року. В опитуванні взяло участь 642 підприємства з 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей). Серед опитаних підприємств 21.2% – компанії оптової й роздрібної торгівлі,18.2% – переробної промисловості, 14.6% – сільського господарства, 13.2% – транспорту та зв’язку, 6.4% – добувної промисловості, 5.1% – енерго- та водопостачання, 3.0% – будівництва, 18.2% – інші. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи