Новости

Популяризація читання українською: законодавчі кроки назустріч

18.07.2022

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» від 19.06.2022 р. № 2313-IX (далі — Закон № 2313) внесено зміни до низки законодавчих актів та запроваджено механізм забезпечення зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг українською та європейськими мовами, стимулювання читання книг українською мовою на всій території країни.

Зокрема, для видавництв і книгорозповсюджувачів, що відповідають вимогам цього Закону, з 01.04.2023 р. запроваджується система субсидіювання від держави та передбачено, що держава надаватиме підтримку суб’єктам видавничої справи, створює сприятливі умови для розвитку національного книговидання відповідно до Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» від 06.03.2003 р. № 601-IV, у тому числі шляхом відшкодування фактичних витрат розповсюджувачів видавничої продукції (книжкової продукції) на оренду нерухомого майна, що використовується суб’єктом видавничої справи як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Надання в оренду суб’єктам видавничої справи державного і комунального майна здійснюється відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX (далі — Закон про оренду). І відповідно до ст. 15 Закону про оренду вони мають право на оренду державного та комунального майна без аукціону, а Методикою розрахунку орендної плати за державне майно, затвердженою постановою КМУ від 28.04.2021 р. № 630, для них передбачено досить невеликий відсоток орендної плати.

Також Законом № 2313 унормовано визначення електронного каталогу «Книжки на ринку» (це автоматизована інформаційно-аналітична система, що містить інформацію про книжкові видання, доступні на ринку України, у тому числі запропоновані видавцями для продажу) та порядок його ведення Українським інститутом книги.

Також визначено, що поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів здійснюється виключно книжковою продукцією, відомості про яку включені до електронного каталогу «Книжки на ринку» (оновлена ст. 25 Закону України «Про видавничу справу» від 05.06.1997 р. № 318/97-ВР).

Закон № 2313 набрав чинності 10.07.2022 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи