Новости

МОЗ розпочинає інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я

05.07.2022

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №6306, який дозволяє Міністерству охорони здоров’я запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров'я. 

За новим підходом мережа закладів охорони здоров’я в області, об’єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на госпітальні кластери, з урахуванням:

  • меж адміністративно-територіальних одиниць;
  • географічних особливостей регіону та стану автомобільних доріг;
  • поточних і прогнозованих демографічних показників чисельності населення, структури захворюваності і смертності;
  • оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги, що ґрунтується на принципах доказової медицини;
  • навантаження на медичних працівників та фахівців із реабілітації.

Відповідно до видів медичної допомоги, яка надається в закладах охорони здоров’я госпітального кластера, мережа закладів охорони здоров’я буде поділена на надкластерні,  кластерні та загальні лікарні.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із “совком”, як у підходах до формування мережі лікарень, так й у візуальному сприйнятті самих лікарень та їхньому матеріально-технічному оснащені. Формування мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості повинно бути. І саме на ці лікарні, і на це обладнання буде сфокусований пріоритет в плані відновлення України. Ми продовжуємо реалізувати наш базовий принцип: лікарні повинні бути однаково комфортні як для пацієнта, так і для медичного працівника», — розповів Віктор Ляшко. 

За словами міністра охорони здоров'я, найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення.  У складніших випадках — пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги. 

«Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню, встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7. Ми повинні постійно покращувати якість послуг, які надаються людям, й ефективно використовувати наявні ресурси», — додав міністр охорони здоров'я.

Госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медичних послуг, покращити їхню якість та ефективно використовувати ресурси. 

За матеріалами МОЗ України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи