Новости

Нові можливості державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%»

06.05.2022

Кабінет Міністрів України вніс зміни до попередніх рішень щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва. Відповідну постанову розроблено Мінфіном для створення єдиного підходу в застосуванні державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%», а також з метою розширення можливостей та суб’єктного ряду цих програм.

З початку повномасштабної російської агресії проти України до програми «Доступні кредити 5-7-9%» нагально вносилися зміни для її адаптації до викликів часу, забезпечення доступності кредитування більш широкого кола суб’єктів підприємництва та стимулювання галузей критичної інфраструктури в умовах дії воєнного стану, зокрема, для забезпечення посівної кампанії.

Рішення Уряду врегульовує термінологію раніше прийнятих постанов, пов’язаних із реалізацією державних програм «Доступні кредити «5-7-9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» та надання кредитної підтримки на основі портфельних гарантій. Це дає можливість створити єдиний підхід у застосуванні цих постанов на практиці для надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва.

Відповідні зміни вносяться до наступних документів:

1) Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва* в частині:

  • можливості участі у державній програмі «Доступні кредити «5-7-9%» суб’єктів господарювання державного сектора економіки;
  • застосування показника чистого доходу від реалізації замість показника розміру торгівельних площ для великих підприємств роздрібної торгівлі, яким передбачена можливість отримання кредитів у розмірі до 1 млрд гривень;
  • застосування для цілей зазначеного Порядку терміну торговельна компанія з метою зниження складності тексту.

2) Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу* в частині:

  • поширення вказаного порядку на суб’єктів великого підприємництва;
  • впровадження нових цілей державної підтримки, а саме: фінансування суб’єктів підприємництва – с/г товаровиробників для провадження с/г діяльності на період воєнного стану, фінансування суб’єктів підприємництва для забезпечення пасажирського та вантажного перевезення на період дії воєнного стану в Україні, компенсація винагороди за яким передбачається до рівня 0 % річних протягом воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування, але не більше 1 року з дати договору фінансового лізингу, а після завершення цього періоду та до завершення строку договору фінансового лізингу – до рівня 5 % річних.

3) Порядку надання кредитних гарантій на портфельній основі** в частині:

  • уточнення переліку позичальників, які можуть отримувати державні гарантії для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань, з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України;
  • диференціації визначення граничного обсягу державних гарантій для кредитів наданих на різні цілі.

В умовах дії воєнного стану одним із пріоритетів Мінфіну залишається державна підтримка розвитку підприємництва, що здійснюється, у тому числі, завдяки ініційованій Президентом України Володимиром Зеленським програмі «Доступні кредити 5-7-9%», а також за допомогою інструменту надання державних гарантій на портфельній основі для підтримки МСП.

__________________

* постанова Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 28 «Про надання фінансової державної підтримки»

** постанова Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 723 «Деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи