Новости

Сума штрафу має грунтуватись на чітких критеріях, а не суб’єктивній оцінці інспектора

17.11.2021

Положення, які дозволяють перевіряючим органам накладати мільйонні штрафи базуючись на суб’єктивних оцінках того чи іншого інспектора Держпродспоживслужби необхідно виключити. Про це йшлося на зустрічі бізнесу з головою тимчасової слідчої комісії з питань захисту прав інвесторів Галиною Янченко, а також головою Держпродспоживслужи Владиславою Магалецькою, головою ДРС Олексієм Кучером. Від Європейської Бізнес Асоціації до обговорення долучилась Світлана Михайловська, заступник директора.

Також під час зустрічі було презентовано новий законопроєкт, направлений на вирішення існуючих проблем при проведенні перевірок бізнесу представниками Держпродспоживслужби.

Так, він передбачає три основні новації. По-перше, розмір штрафу за так зване створення перешкод для перевіряючих органів під час проведення перевірок пропонується зменшити з діапазону від 1% до 10% від вартості реалізованої продукції за попередній календарний місяць до діапазону від 0.1% до 5%. По-друге, з метою уникнення корупційних ризиків при визначенні інспектором відсотку розміру штрафу, пропонується встановити чітку градацію для визначення розміру штрафу в залежності від ступеня ризиковості підприємства, а також, того чи було це перше порушення в поточному році, чи це вже повторне порушення. Наприклад, за перше порушення для підприємства з низьким ступенем ризику від провадження господарської діяльності штраф складатиме 0.1%, а за повторне – 0.5%. Для компаній з середнім ступенем ризику штраф складатиме 1% чи 2% відповідно, а для компаній з високим ступенем 3% чи 5%. При цьому, ступені ризиковості підприємств чітко визначені в підзаконних актах, таким чином буде знівельовано можливість для інспектора суб’єктивно визначати розмір того чи іншого штрафу. По-третє, пропонується чітко визначити що «створенням перешкод» під час проведення перевірок є саме недопуск перевіряючих органів на перевірку, а не просто «невиконання їх законних вимог».

Європейська Бізнес Асоціація підтримує необхідність покращення законодавчих норм і щодо накладання штрафів на бізнес за так-зване «створення перешкод» представникам перевіряючих органів, і законодавства про захист прав споживачів.

Світлана Михайловська, заступник виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації:

"Асоціація вже тривалий час наголошує на необхідності впровадження дієвих механізмів притягнення до відповідальності посадових осіб за зловживання їх повноваженнями при проведенні перевірок. Водночас, надзвичайно важливо залишити можливість оскаржувати рішення того чи іншого органу в адміністративному порядку до вищого органу, що, в свою чергу, часто дозволяє вирішити те чи інше проблемне питання в досудовому порядку, що зазвичай набагато швидше та менш затратно."

Тож, Асоціація продовжить відстоювати необхідність законодавчих змін, які дозволять, з одного боку, Держпродспоживслужбі ефективно виконувати свої повноваження, а, з іншого боку, будуть максимально зрозумілими та необтяжливими для законослухняного бізнесу.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи