Новости

Право адвокатів на роботу за спрощеною системою оподаткування має бути передбачено окремим законопроектом

15.11.2021

Народні депутати Сергій Іонушас, Андрій Костін та Володимир Ватрас найближчим часом зареєструють у парламенті законопроект, яким юридичні професії буду виокремлені як нова категорія платників податків за спрощеною системою оподаткування. 

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час XI Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє» в Національному університеті «Одеська юридична академія».

З 2019 року у Верховній Раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу народного депутата Володимира Ватраса (реєстраційний №2200) щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Перешкодою для його ухвалення є те, що він охоплює всі категорії таких осіб.

Після консультацій з народними депутатами, які підтримують ідею спрощеного оподаткування для адвокатів, на засіданні Ради адвокатів України була досягнута домовленість про те, що для прискореного ухвалення податкових змін для адвокатів потрібен окремий законопроект. Він буде стосуватися виключно представників юридичних професій.

«Сама назва законопроекту №2200 говорить про те, що він спрямований не лише на адвокатів, але і науковців, літературознавців, артистів, художників, викладачів, лікарів та інші професії. Профільний Комітет Гетьманцева, звісно, не пропускає цей законопроект. Ми, адвокати, відрізняємось від інших самозайнятих осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, адже ми реалізуємо конституційну функцію захисту прав. Ми подискутували з народними депутатами і визначились, що треба виокремити професії, які мають відношення до правосуддя – арбітражні керуючі, приватні виконавці та інші. Тоді такий закон буде прийнятий», — наголосила Лідія Ізовітова.

Водночас Голова НААУ, РАУ зауважила, що у наступному році спрощеної системи оподаткування для адвокатів не буде, адже цього року народні депутати навряд чи встигнуть внести і ухвалити необхідний законопроект. Втім, НААУ закликає до якнайшвидшого старту цього процесу.

«На жаль, ми втрачаємо перехід на спрощену систему оподаткування на наступний рік, бо бюджетні процедури вже майже завершені», — підкреслила Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, НААУ напрацювала зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність. Зокрема, ідеться про право адвоката як фізичної особи, що провадить незалежну професійну діяльність, сплачувати податки за спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок відповідної групи. Документ був направлений у липні до Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи