Новости

Як підтвердити стаж, коли підприємство розташовано на тимчасово окупованій території

15.11.2021

Фахівці ГУ ПФУ в Одеській області повідомляють, відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності з 01.01.2004, до страхового стажу зараховується період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Відомості про періоди роботи, за які сплачено страхові внески, місяться в Єдиному реєстрі застрахованих осіб з урахуванням яких і розраховується страховий стаж за період починаючи з 01 січня 2004 року.

Що стосується періоду роботи до названої дати, то згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (норми цієї статті були чинними до 01 січня 2004 року) основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка.

При цьому слід зазначити, що при призначенні пенсії без додаткового підтвердження первинними документами враховуються лише записи, які внесені до трудової книжки згідно з Інструкцією ведення трудових книжок (не містять виправлень, завірені печатками та інше).

Відповідно до пункту 171 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, у разі коли в трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні чи неточні записи про періоди роботи на підприємствах, в установах, організаціях або їх правонаступниках, розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, стаж роботи, який дає право на пенсію, може бути підтверджений показаннями не менше як двох свідків.

Щоб підтвердити стаж роботи показаннями свідків особі необхідно звернутися особисто із відповідною заявою та трудовою книжкою до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України. При цьому у заяві необхідно вказати дані про свідків (не менше двох), які знають заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (у тому числі в колгоспі) і мають документи про свою роботу за період, щодо якого вони підтверджуватимуть спільну роботу.

Надалі територіальний орган Пенсійного фонду України запрошує та опитує свідків.

Якщо свідок чи обидва свідки проживають в іншій адміністративно-територіальній одиниці України, ніж та, в якій проживає сам заявник, територіальний орган Пенсійного фонду України звертається до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання (перебування) свідка для його опитування.

Запрошення свідку надсилається протягом трьох робочих днів з дня звернення заявника до територіального органу Пенсійного фонду України (з дня одержання запиту територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем проживання (перебування) свідка).

Запрошення свідка, який проживає на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, для його опитування здійснюється заявником. Опитування проводиться територіальним органом Пенсійного фонду України, який обирає сам свідок.

Результати опитування свідка оформляються Актом. Питання підтвердження стажу з урахуванням складеного акту опитування свідків відповідно до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років”, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 № 18-1, розглядається відповідною комісією, що діє при Головному управлінні Пенсійного фонду України.

При цьому слід звернути увагу, що показаннями свідків у вищезазначеному порядку не підтверджується:

  • стаж роботи в шкідливих умовах, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах;
  • стаж роботи за спеціальністю;
  • страховий стаж після 01.01.2004;
  • стаж роботи, запис про який відсутній у трудовій книжці.

Також не може бути свідком особа, у якої запис про спільну із заявником роботу внесено до трудової книжки з порушенням.

За матеріалами ГУ ПФУ в Одеській області
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи