Новости

Якщо телефонні переговори працівники здійснювали з особистою метою, то платник зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання

12.11.2021
Тема:

Головне управління ДПС у Львівській області на своєму офіційному сайті розмістило роз’яснення1, відповідно до якого в разі непідтвердження виробничого характеру телефонних розмов або проведення телефонних розмов з особистою метою платник зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за п. 198.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) з огляду на наведене нижче.

Відповідно до п. 198.5 ПКУ в платника податку виникає обов’язок нарахувати податкові зобов’язання за базою оподаткування, визначеною п. 189.1 ПКУ, скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду та зареєструвати в ЄРПН в установлені строки зведену ПН за товарами / послугами, необоротними активами, придбаними / виготовленими з ПДВ, якщо такі товари / послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Господарською діяльністю є діяльність, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу та проводиться особою самостійно та/або через її відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ). Із цього випливає, що використання службового телефона з особистою метою не є господарською діяльністю. Тому компенсувальні зобов’язання мають бути нараховані. При цьому під час отримання від працівника платника податків компенсації вартості послуг зв’язку додаткового об’єкта оподаткування ПДВ не виникає. Про нюанси використання службового телефона з особистою метою читайте в газеті «Медична бухгалтерія», № 20/2021, с. 29.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи