Новости

Роз’яснення НКЦПФР щодо розкриття проміжної інформації товариствами, які становлять суспільний інтерес

30.09.2021

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підготувала роз’яснення щодо порядку розкриття проміжної інформації товариствами, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес та є емітентами цінних паперів, з урахуванням діючого законодавства.

Документ розроблений відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», з метою пояснення застосування норм Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Рішення схвалене на засіданні НКЦПФР 23 вересня 2021 року.

 

Так, у роз’ясненні Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі – Комісія) у зв’язку з набранням чинності 01.07.2021 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» (далі – Закон) повідомляє.

Відповідно до  п. 50 ч. 1 ст. 2  Закону регульована інформація на ринках капіталу та організованих товарних ринках (далі - регульована інформація) - регулярна та особлива інформація про емітента, інсайдерська інформація, інформація про власників голосуючих акцій понад порогові значення пакетів акцій, інша інформація, що підлягає розміщенню в базі даних особи, яка провадить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників ринків капіталу та професійних учасників організованих товарних ринків, а також розкривається відповідно до вимог цього Закону.

Частиною 1 ст. 126 Закону визначено, що регулярна інформація про емітента — це річна та проміжна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на ринках капіталу та організованих товарних ринках, у тому числі шляхом подання до НКЦПФР.

Відповідно до ч. 5 ст. 126 Закону проміжна інформація про емітента повинна містити, зокрема, проміжну фінансову звітність разом  із звітом про огляд проміжної фінансової інформації.

Абзацом 3 ч. 6 ст. 126 Закону встановлено, що у разі якщо проміжну фінансову звітність перевірено суб’єктом аудиторської діяльності, відповідні документи суб’єкта аудиторської діяльності у повному обсязі мають бути включені до такої звітності. Якщо проміжну фінансову звітність не перевірено суб’єктом аудиторської діяльності, емітент повинен про це окремо зазначити у своїй проміжній фінансовій інформації.

Відповідно до абз. 1 ч. 10 ст. 126 Закону публічне акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на регульованому фондовому ринку, а також товариство, яке є підприємством, що становить суспільний інтерес, зобов’язані розкривати інформацію відповідно до вимог цієї статті.

Враховуючи вищевикладене, проміжна інформація підприємств, що становлять суспільний інтерес, та є емітентами цінних паперів повинна містити, зокрема, проміжну фінансову звітність разом  із звітом про огляд проміжної фінансової інформації, та  підлягає розкриттю в порядку визначеному законодавством. У разі якщо проміжну фінансову звітність перевірено суб’єктом аудиторської діяльності, відповідні документи суб’єкта аудиторської діяльності у повному обсязі мають бути включені до такої звітності. Якщо проміжну фінансову звітність не перевірено суб’єктом аудиторської діяльності, емітент повинен про це окремо зазначити у своїй проміжній фінансовій інформації.

Законом внесено зміни до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» шляхом викладення останнього в новій редакції. При цьому, норми ч. 5 ст. 126 Закону є тотожними з нормами ч. 5 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», в частині відомостей, які повинна містити проміжна інформація емітента. На даний час розкриття інформації емітентами  цінних паперів здійснюється відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів,  затвердженого рішенням Комісії від 03.12.2013 № 2826 (далі – Положення). Згідно із діючим Положенням порядок, строки та форми розкриття проміжної інформації встановлено главою 3 розділу ІІ та главою 3 розділу ІІІ Положення.

Враховуючи викладене вище, підприємства, що становлять суспільний інтерес, та є емітентами цінних паперів, до набрання чинності змін до Положення, повинні розкривати проміжну інформацію відповідно до вимог форм встановлених Додатком 29 цього Положення з урахуванням норм та шляхів визначених діючим законодавством.

ДОВІДКОВО

  • Рішення НКЦПФР від 23 вересня 2021 року № 790 "Про схвалення роз’яснення «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» стосовно порядку розкриття проміжної інформації товариствами, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес та є емітентами цінних паперів»" (завантажити)
За матеріалами НКЦПФР 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи