Новости

Міжнародне оподаткування: зміни до податкових конвенцій

06.08.2021

Фахівці Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що впродовж 2019-2021 років Урядом України завершені процеси ратифікації та набрали чинності Протоколи з деякими країнами, які змінюють ставки та умови міжнародного оподаткування.

Найбільші змін відбулися в частині оподаткування процентів, дивідендів та роялті.

Верховна Рада України ухвалила низку законів про ратифікацію Протоколів щодо внесення змін до чинних податкових конвенцій.

Протокол до конвенції з Кіпром передбачає наступні змінені ставки податку на доходи нерезидента, що походять з України:

Дивіденди: ставка 5% – якщо фактичним власником дивідендів є компанія яка володіє безпосередньо 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди, та інвестувала в придбання акцій чи інших прав такої компанії-платника в еквіваленті не менше 100 000 євро; в інших випадках ставку знижено – з 15% до 10%;

Проценти: ставку підвищено з 2% до 5%.

Протокол до Конвенції з Великою Британією передбачає наступні змінені ставки податку на доходи нерезидента, що походять з України:

Дивіденди: ставка 5% – якщо бенефіціарним власником дивідендів є компанія, яка безпосередньо або опосередковано володіє принаймні 20% капіталу компанії, яка сплачує дивіденди; для усіх інших випадків ставку підвищено – з 10% до 15%.

Проценти: ставку підвищено з 0% до 5%.

Роялті: ставку підвищено з 0% до 5%.

Протокол до Конвенції з Швейцарією передбачає наступні змінені ставки податку на доходи нерезидента, що походять з України:

Дивіденди 5 % за умови володіння принаймні 10 % капіталу компанії, яка сплачує дивіденди (раніше було 20%), 15 % в інших випадках не більше 5 % від загальної суми процентів (раніше не більше 10%)

Роялті не більше 5 % від загальної суми роялті (раніше не більше 10%).

Протокол з Королівством Нідерландів передбачає наступні змінені ставки податку на доходи нерезидента, що походять з України:

Дивіденди – 5 %, якщо фактичним власником дивідендів є компанія, яка безпосередньо володіє щонайменше 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди (виключено положення щодо оподаткування дивідендів за ставкою 0 %), та 15 % – в усіх інших випадках;

Проценти – збільшення розміру ставки оподаткування з 2 % до 5 %;

Роялті – збільшення розміру ставки оподаткування з 0 % до 5 %.

Протокол з Републікою Австрія передбачає наступні змінені ставки податку на доходи нерезидента, що походять з України:

Дивіденди, у разі якщо фактичний власник дивідендів є резидентом іншої держави, податок, що справляється в державі, яка виплачує дивіденди, не має перевищувати 5 % від загальної суми дивідендів за умови, якщо фактичним власником дивідендів є компанія, яка безпосередньо володіє щонайменше 10 % капіталу компанії, яка виплачує дивіденди.

В усіх інших випадках податок не має перевищувати 15 % від загальної суми дивідендів, раніше Конвенція обмежувала ставку оподаткування 10 %.

Щодо процентів, якщо фактичний власник процентів є резидентом іншої держави, проценти можуть оподатковуватись у державі, в якій вони виникають. При цьому ставка податку, що застосовується, не має перевищувати 5 % від загальної суми процентів.

Раніше в Конвенції ставка 5 % застосовувалась «в усіх інших випадках». Водночас в окремих випадках застосовувалась ставка 2 %.

Щодо роялті, якщо фактичний власник роялті є резидентом іншої держави, то податок, що сплачується в країні, в якій нараховується роялті, не має перевищувати:

  • 10 % – у разі виплати роялті, за користування або за надання права користування будь-яким авторським правом на літературні твори або твори мистецтва, включно з кінематографічними фільмами, фільмами або плівками для радіомовлення чи телебачення;
  • 5 % – у разі виплати роялті, за надання права користування будь-яким авторським правом на наукову працю, патент, торгову марку, дизайн або модель, план, таємну формулу або процес, або за інформацію, що стосується промислового, комерційного або наукового досвіду.

Раніше Конвенція передбачала оподаткування обох видів роялті за ставкою, що не перевищувала 5 %.

Також, поступово країни приєднуються до Багатосторонньої конвенції MLI (Multilateral Instrument, – Багатостороння конвенція про виконання заходів, які стосуються оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування), та дедалі більше угод про уникнення подвійного оподаткування, підписаних Україною, зазнають модифікацій, передбачених MLI. Одне з найсуттєвіших нововведень - тест на основну мету операції.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи