Новости

Як податківці визначають перелік ризиків та їх поділ за ступенями значущості, з метою включення платників податків до плану-графіка проведення планових перевірок

16.07.2021

Яким нормативно-правовим документом визначається перелік ризиків та їх поділ за ступенями значущості (високий, середній, незначний) з метою включення платника податків до плану-графіка проведення документальних планових перевірок?

Відповідно до абзаців першого – третього п. 77.2 ст. 77 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з:

  • незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки,
  • середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки,
  • високим – не частіше одного разу на календарний рік.

Порядок формування та затвердження плану-графіка, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524 (у редакції наказу Мінфіну від 07.09.2020 № 548) (далі – Порядок № 524).

Перелік ризиків та їх поділ за ступенями значущості (високий, середній, незначний) визначено Порядком № 524.

План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному вебпорталі ДПС, згідно з абзацом третім п. 1 розд. І Порядку № 524 до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування.

Внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов’язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Оновлений план-графік оприлюднюється до 30 числа останнього місяця кварталу (у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок – до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки).

За матеріалами «ЗІР: категорія 130.01»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи