Новости

Аграрії отримають підтримку держави для страхування продукції – НБУ вітає ухвалений закон

05.07.2021

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект №5104 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», який суттєво оновлює систему державної підтримки сільськогосподарського страхування.

НБУ підтримує цю ініціативу, оскільки вважає, що новий закон дасть якісний поштовх для розвитку страхового ринку. Натомість виробники сільськогосподарської продукції отримають дієвий інструмент державної підтримки для її захисту від пошкоджень чи загибелі.

Так, аграрії зможуть застрахувати свою продукцію та отримати від держави компенсацію частини вартості страхового платежу (страхової премії). Йдеться про відшкодування до 60% страхової премії.

До об’єктів страхування, які підлягають захисту, належатимуть посіви, урожай агрокультур, багаторічні насадження та їх урожай, сільськогосподарські тварини, риба, водні біоресурси, сім’ї бджіл з їх продуктами. А до страхових ризиків, від яких можна буде застрахуватися, віднесено зокрема: морози, повені, зливи, посухи, нещасні випадки, інфекційні хвороби тощо.

На жаль, чинний інструмент державної підтримки страхування аграріїв, запроваджений у 2012 році, виявився неефективним. Виробники могли застрахуватися лише від невеликої кількості ризиків, а учасниками Аграрного страхового пулу (через який спрямовувалися бюджетні кошти) стали лише чотири страховики, що значно обмежувало вибір аграрних виробників.

Натомість новий закон пропонує прозорий механізм участі страхових компаній. Вони повинні мати відповідну ліцензії (на здійснення страхування сільськогосподарської продукції), відповідати вимогам Закону України «Про страхування» та додатковим вимогам Національного банку, а саме – мати відповідний досвід, прозору структуру власності, бути платоспроможними, дотримуватися обов’язкових нормативів тощо. Встановлення таких вимог є важливим для забезпечення участі у програмі державної підтримки лише надійних учасників ринку, які будуть вчасно та у повному обсязі виконувати свої зобов’язання перед аграріями.

Якщо ухвалений закон буде підписаний Президентом, страховий ринок зможе виконувати свою безпосередню функцію з підтримки та розвитку економіки. Аграрні виробники, які сьогодні мають чималі ризики, перш за все кліматичні, зможуть почуватися впевненіше та безперебійно працювати.

Відшкодування агарним виробникам частини страхової премії здійснюватиме Міністерство аграрної політики та продовольства України. Страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою може бути запроваджено вже з кінця 2021 року.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи