Новости

Форма 20–ОПП: відповідальність за неподання

14.06.2021

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадують, форма № 20–ОПП (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність) подається всіма без виключення платниками податків, як юридичними особами, так і фізичними особами – підприємцями (ФОП) незалежно від системи оподаткування. Форму № 20–ОПП подаються платники, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування та платники єдиного податку.

В ф. № 20–ОПП вносяться дані тільки про майнові об’єкти, які приносять дохід платнику податків. Форма № 20–ОПП відображає інформацію про майнові об’єкти як власні, так і орендовані.

До форми № 20–ОПП потрапляють майнові об’єкти, які:

  • генерують дохід для суб’єкта господарювання;
  • або ті, по яким потенційно може сплачуватися податок на майно (необов’язково податок має сплачуватися).

Якщо платник податків має звільнення від сплати податку, то все одно зазначити такий об’єкт у формі № 20–ОПП потрібно.

Форма № 20–ОПП — це не декларація та не визначає узгоджене податкове зобов’язання. Отже, форма № 20–ОПП не призведе до штрафних санкцій за несплату податків. Однак, якщо взагалі не подати форму № 20–ОПП або не включити до неї всі об’єкти, то це порушенням обов’язку платника податків щодо подання заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, подання інформації про реєстрацію змін місцезнаходження, внесення змін до облікових даних (п. 117.1 Податкового кодексу України).

Розміри штрафу за неподання форми № 20–ОПП:

  • 340 гривень – ФОП та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (повторне порушення протягом року – 680 гривень)
  • 1020 гривень – юридичні особи (повторне порушення протягом року – 2040 гривень)

Форма № 20–ОПП подається протягом 10 робочих днів:

  • після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування;
  • після змін, що відбулися, наприклад, у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, тобто зміни його типу, місцезнаходження, найменування, стану чи його вибуття;
  • після з реєстрації суб’єкта господарювання.

Відлік строку починається з дати відповідних документів, наприклад, з дати оформлення договору купівлі-продажу чи дати держреєстрації договору оренди.

Форма № 20–ОПП подається тільки за основним місцем обліку платника податків. Її можна подати:

  • у паперовій формі;
  • в електронній формі.

За оновленим Порядком №1588  відокремлені підрозділи юридичні особи мають подавати форму № 20–ОПП самостійно, якщо вони виділені на окремий баланс. Юридична особа при цьому не повинна дублювати інформацію, яка подавалася у таких формах № 20–ОПП.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи