Новости

Чи зобов’язані ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, повідомляти про свій статус банки, в яких відкривають рахунки для зарахування коштів для власних потреб?

11.06.2021

ДПС в Івано-Франківській області нагадують, відповідно до п. 69.7 ст. 69 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки.

Згідно з п. 118.3 ст. 118 ПКУ неповідомлення ФОП та особами, що проводять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі при відкритті рахунку — тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожний випадок неповідомлення.

Водночас, відповідно до п. 69.2 ст. 69 ПКУ банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття чи закриття рахунка.

Зазначена норма передбачає надання інформації про всі рахунки платників податків. При цьому слід взяти до уваги, що самозайняті особи відкривають рахунки, на які зараховуються кошти, як на вимогу суб’єктів господарювання, так і на вимогу фізичних осіб.

Статтею 128 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV визначено, що громадянин – підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.

У разі виникнення питання щодо стягнення податкового боргу з платника податків – фізичної особи – підприємця його майно, у тому числі і кошти, які знаходяться на його рахунках у банках чи інших фінансово-кредитних установах, можуть бути використані для забезпечення виконання податкових зобов’язань такого платника податків.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи