Новости

Форма №20-ОПП: особливості заповнення

17.05.2021

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадують про обов’язок платника податків повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку відповідно до ст. 63 Податкового кодексу України.

Так, в повідомленні про об’єкти оподаткування за ф.№20-ОПП зазначається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Дане повідомлення за ф.№20-ОПП може бути подане засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Слід зазначити, що інформація про місцезнаходження, що є основним місцем обліку юридичної особи подається в повідомленні за ф.№20-ОПП з урахуванням таких особливостей:

  • у графі 2 «код ознаки надання інформації» зазначається «1 первинне надання інформації про об’єкти оподаткування» – якщо інформація про об’єкти оподаткування подається вперше;
  • у графі 3 «тип об’єкта оподаткування» відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування зазначається «378 – офіс» або «682 – квартира», «685 – житловий будинок» — якщо основне місце обліку юридичної особи є місце проживання керівника або засновника юридичної особи тощо;
  • графа 4 «найменування об’єкта оподаткування» заповнюється якщо власний об’єкт оподаткування має найменування. У разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна або його частини Повідомлення за ф.№20-ОПП подається до контролюючих органів як власником нерухомого майна – орендодавцем, так і орендарем у порядку та строки, визначені пп.8.3 – 8.5 розділу VIII Порядку №1588. При цьому, у разі відсутності найменування об’єкта оподаткування – зазначається інвентарний номер об’єкта оподаткування, вказаний у договорі оренди;
  • у графі 5 «ідентифікатор об’єкта оподаткування» зазначається числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самим платником, що складається з 5-ти знаків. Наприклад, для офісу ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 37800001, де 378 – код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, 00001 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником;
  • у графі 9 «стан об’єкта оподаткування» зазначається 2 – експлуатується, 8 – орендується або 9 – здається в оренду тощо;
  • у графі 10 «вид права на об’єкт» зазначається той вид права на об’єкт, що визначений відповідним правовстановлюючим документом: 1 – право власності; 7– право довгострокового користування або оренди; 8 – право короткострокового користування, оренди або найму тощо.

Кожен платник має можливість переглядати інформацію про об’єкти оподаткування в приватній частині «Електронного кабінету платника». Якщо в Електронному кабінеті платника суб’єкта господарювання не відображена інформація про усі об’єкти оподаткування або інформація потребує уточнення – подається Повідомлення за ф.№20-ОПП з уточненою інформацією.

Для суб’єктів господарювання, які використовують РРО та/або ПРРО, у разі зміни даних щодо господарської одиниці (об’єкта оподаткування), в якому застосовується РРО/ПРРО – подається заява про реєстрацію з позначкою «перереєстрація».

Звертаємо увагу великих платників податків про зміни в Класифікаторі об’єктів адміністративно-територіального устрою України, зумовлені адміністративно-територіальною реформою та децентралізацією, та утворенням нових районів та об’єднаних територіальних громад.

Інформація з актуальними даними щодо Класифікатору об'єктів адміністративно-територіального устрою оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи