Новости

Як оплачується листок непрацездатності при звільненні працівника?

27.04.2021

Фахівці Управління Держпраці у Рівненській області повідомляють, страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах

Відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян,  тимчасова   непрацездатність  працівників засвідчується листком непрацездатності.

Підставою для нарахування лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності, а у разі роботи за сумісництвом — його копія, засвідчена печаткою та підписом роботодавця за основним місцем роботи працівника.

Довідки, що видаються в медустановах, виконують лише одну функцію лікарняного листа — підтверджують факт лікування, тобто наявність поважної причини відсутності на роботі.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими  особами закладу охорони здоров’я (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п.2.2 та п.2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян із обов’язковим зазначенням у журналі реєстрації листків непрацездатності (ф. № 036/о) номеру листка непрацездатності та дати обміну.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров’я та Фонду від 23.10.2006 № 01-06-2125. При обміні довідки на листок на бланку листка в правому верхньому куті  вказується: «Замість довідки від____№___» та запис у графі «Звільнення від роботи» у листку непрацездатності проводиться одним рядком. Дата видачі листка непрацездатності має збігатися з датою обміну довідки на листок.

З приводу обміну довідки на листок непрацездатності зазначаємо про те, що до повноважень Фонду соціального страхування України належить надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

Тому, рекомендуємо отримати додаткові роз’яснення від Фонду соціального страхування України.

У разі захворювання працівника (що звільняється за згодою сторін) напередодні звільнення у підприємства немає можливості провести з ним остаточний розрахунок, але це не позбавляє працівника права на оплату листка непрацездатності. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 116 КЗпП України).

Знову ж наголошуємо, що  право на оплату лікарняних виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Працівнику, якого вже звільнено, необхідно надати листок непрацездатності, інакше підприємство не має підстав для нарахування та виплати лікарняних. У такому випадку оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівнику нарахують і виплатять не в день звільнення, а пізніше.

Допомогу з Фонду буде виплачено тільки після надходження на окремий рахунок суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку. Підприємство після надходження коштів виплачує їх звільненому працівнику.

Таким чином, виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує вимог ст. 116 КЗпП України, але виплатити нараховані лікарняні підприємство зобов’язане в найближчий після нарахування день для виплати заробітної плати, а допомогу з  Фонду — після надходження грошей на рахунок.

Додатково інформуємо, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить рекомендаційний характер.

Головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області Оксана Кондрачук
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи