Новости

Механізм оздоровлення застрахованих осіб у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів

19.04.2021

Застраховані особи після перенесених захворювань або травм мають право на отримання безоплатного реабілітаційного лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Соціальне страхування передбачає захист працюючих, що направлений як на відновлення працездатності, так і на фінансову підтримку. Такий  підхід дозволяє людині  пройти повний курс лікування незалежно від її фінансових можливостей, адже Фонд оплачує їй не лише реабілітацію, але й компенсує заробітну плату, яку вона втрачає на підприємстві за час лікування. Для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно може вибирати санаторно-курортний заклад відповідного профілю лікування, а саме:

  • нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм);
  • м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних, ревматологічні захворювання);
  • кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркту міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);
  • медико-психологічна реабілітація учасників АТО;
  • реабілітація після оперативних втручань на органах зору;
  • реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність);
  • інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах.

Механізм реабілітації для працівників такий: застрахована особа направляється до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за її вибором відповідно до медичних показань, визначеного профілю медичної реабілітації за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності  висновку  лікарсько-консультативної комісії (далі – ЛКК) закладу охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на лікуванні.

Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направлятися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації.

Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції, має право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу  за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду.

Після надання висновку ЛКК заклад охорони здоров’я інформує орган Фонду про потребу застрахованої особи (з урахуванням медичних показань та протипоказань) у подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю та строку лікування (визначається лікуючим лікарем і ЛКК, але не більше ніж 24 дні).

Представник відділення управління виконавчої дирекції Фонду прибуває в заклад охорони здоров’я та разом із хворим заповнює заяву про забезпечення реабілітаційним лікуванням. Застрахованій особі надається перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації, які відповідають кваліфікаційним вимогам для надання послуг із реабілітаційного лікування за профілем його хвороби, та пропонується вибрати відповідний санаторій. Далі представник Фонду узгоджує із санаторієм, вибраним застрахованою особою, можливість прийому на реабілітаційне лікування та дату заїзду хворого. Після чого укладається тристоронній Договір – між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом.

Після завершення курсу реабілітаційного лікування санаторно-курортний заклад надсилає органу Фонду акт приймання-передачі наданих послуг із реабілітаційного лікування, проживання та харчування, підписаний застрахованою особою, та рахунок за надані послуги.

Слід також зазначити, що перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації оприлюднений на офіційному вебсайті Фонду за посиланням. Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини в супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника) затверджуються правлінням Фонду.

Як і раніше, на весь період стаціонарного лікування та перебування застрахованої особи на реабілітаційному лікуванні в санаторно-курортному закладі видається листок непрацездатності.   

Адресне забезпечення санаторною медичною реабілітацією передбачає підвищення якості надання санаторно-курортними закладами послуг із реабілітаційного лікування та збільшення кількості застрахованих осіб, які зможуть відновити здоров’я в реабілітаційних відділеннях санаторіїв за рахунок коштів Фонду.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи