Новости

Впровадження електронної форми звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю та створення сприятливих умов для їх працевлаштування — Урядом схвалено законопроект

01.04.2021

31 березня Кабмін на своєму засіданні схвалив проект Закону „Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю”.

„Це євроінтеграційний законопроект, який унормує в державі загальну систему рівного ставлення до осіб з інвалідністю у сфері зайнятості та професійної діяльності”, – зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Діючі норми Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, як доведено на практиці, є недостатньо ефективними, зокрема в частині відсутності мотивації роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю.

Досвід успішних країн Європейського Союзу, в яких діє система квотування робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, доводить, що головним чинником має бути, в першу чергу, стимулюючий підхід для роботодавців.

У зв’язку з цим комплексні законодавчі ініціативи спрямовані на впровадження:

  • альтернативного способу виконання встановленого законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • диференційованого підходу щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності;
  • електронної форми звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • механізмів працевлаштування осіб з інвалідністю на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • створення рівних умов для усіх роботодавців в частині відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • інші заходи щодо реалізації ефективних, сучасних та гнучких механізмів з працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі в частині дерегуляції процесів, забезпечення універсального дизайну та розумного пристосування, стимулювання роботодавців з метою створення робочих місць, а також підвищення рівня відповідальності у разі невиконання встановленої квоти.

Таким чином пропонується осучаснити норми законодавства України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, створивши сприятливі умови, що враховуватимуть інтереси як осіб з інвалідністю, так і роботодавців.

Дотримання балансу інтересів заінтересованих сторін у зазначеній сфері забезпечить позитивний ефект із збільшення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи