Новости

Внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

24.03.2021

19.03.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2021 № 62 «Про затвердження  Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Наказ № 62), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.03.2021 за № 340/35962.

Метою Наказу № 62, у першу чергу є приведення Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14 травня 2014 року за № 503/25280 (далі – Порядок) у відповідність до змін, внесених до Податкового кодексу України законами України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» та від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Коментарі щодо змін, які стосуються виконання  нерезидентами та їх відокремленими підрозділами обов’язків щодо обліку та реєстрації платниками податків детально викладені в Інформаційному листі № 19 «Щодо оподаткування нерезидентів та їх постійних представництв за результатами 2020 року та реєстрації платниками податків з 1 січня 2021 року», розміщеного за посиланням.

Наказом № 62 внесено зміни до процедур взяття на облік у контролюючих органах нерезидентів (іноземних юридичних компаній, організацій), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України відповідно до статті 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні".

Зокрема встановлено, що основним місцем обліку нерезидента є контролюючий орган, в якому нерезидент зареєстрований платником податку на прибуток, а у разі відсутності такої реєстрації – контролюючий орган, в якому нерезидента взято на облік за правилом першої події відповідно до норм пункту 64.5 статті 64 розділу II Кодексу.

Викладено у новій редакції додаток 6 до Порядку. Цим додатком замість форми заяви про реєстрацію постійного представництва нерезидента в Україні як платника податку на прибуток (форма № 1-РПП) впроваджено форму заяви про взяття на облік нерезидента або його відокремленого підрозділу (форма № 1-ОПН).

Уточнено перелік документів, що подаються до контролюючого органу для взяття на облік нерезидентів, відокремлених підрозділів нерезидентів, у тому числі постійних представництв нерезидентів разом із заявою № 1-ОПН.

Викладено у новій редакції розділ V Порядку:

  • щодо порядку взяття на облік та реєстрації нерезидента платником податку на прибуток у контролюючих органах;
  • щодо процедури зняття з обліку нерезидента як платника податку на прибуток у зв’язку з припиненням нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво (постійні представництва) за наявності відповідних підстав (умов) для такого припинення.

Крім того, доповнено перелік підстав для зняття з обліку в контролюючих органах фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Зокрема, зазначається, що такі особи знімаються з обліку також після зупинення незалежної професійної діяльності або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного реєстру чи уповноваженого органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку.

ДОВІДКОВО:

  • Наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2021 № 62 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (завантажити)
  • Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затверджені наказлм Мінфіну від 08.02.2021 № 62  (завантажити)
  • ЗАЯВА нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) (форма № 1-ОПН) (завантажити)
За матеріалами ДПС України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи