Новости

Договори оренди державного майна, за якими накопичується заборгованість з орендної плати більше ніж за 3 місяці, припинятимуться в односторонньому порядку без звернення до суду

22.03.2021

Фонд державного майна України переглянув підходи до взаємодії з орендарями державного майна, чия заборгованість по орендній платі сягає трьох і більше місяців поспіль за договорами, укладеними до набуття чинності нових примірних договорів оренди (затверджені Кабінетом Міністрів 12 серпня 2020 року).

Таке рішення Фонд ухвалил на тлі того, що протягом 2020 року кількість договорів оренди державної нерухомості, за якими зафіксована заборгованість за 3 та більше місяців збільшилась на понад 500, водночас загальна сума заборгованості по ним зросла на 358,1 млн грн.

Типовий договір оренди державного майна (дивіться за посиланням), який  використовувався до вересня 2020 року, не містив чіткої норми, яка б надавала право орендодавцю розривати такий договір у позасудовому односторонньому порядку у разі виникнення істотної заборгованості орендаря. Проте відсутність такої норми в типовому договорі або в укладених на його підставі договорах оренди не означає, що орендодавець позбавлений такого права, якщо воно прямо передбачено законом. Відповідно до положень статті 782 Цивільного кодексу України, орендодавець має право відмовитися від договору оренди у разі виникнення заборгованості по сплаті за оренду протягом 3 місяців підряд.

«Попри наявність такої норми у Цивільному кодексі склалася практика обрання орендодавцями довгого шляху звернення до суду з позовами до недобросовісних орендарів про розірвання договорів. Розгляд судами таких справ зазвичай триває не менше року. Протягом цього часу орендарі продовжують користуватись орендованим у держави майном, так само не сплачуючи орендну плату, лише збільшуючи заборгованість. Кожна подібна справа – це також вимушені затрати матеріальних та людських ресурсів Фонду державного майна», – зазначив Леонід Антонєнко, Перший заступник Голови Фонду державного майна України.

Тому з метою захисту інтересів держави та недопущення накопичення заборгованості зі сплати за оренду державних активів у разі виникнення заборгованості по орендній платі за 3 місяці підряд Фонд державного майна більше не звертатиметься до суду, а одразу направлятиме боржникам повідомлення про одностороннє припинення договору оренди. Інформація про припинені у такий спосіб договори буде вноситись до публічного Реєстру рішень і інших документів, на підставі яких припиняються орендні правовідносини.

Для цілей офіційної звітності зазначені договори будуть вважатися припиненими з моменту вручення повідомлення про відмову від договору орендарю і внесення інформації про це до зазначеного реєстру відповідно до Інструкції щодо здійснення заходів, пов’язаних з припиненням договорів оренди та поверненням з оренди нерухомого/іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затвердженої наказом Фонду державного майна України від 22.12.2020 № 2049.

Після внесення інформації до реєстру колишнім орендарям за припиненими договорами нараховуватиметься штрафна неустойка (замість заборгованості з орендної плати), якщо вони вчасно не повернуть майно з оренди.

Інформація про найбільших боржників зі сплати за оренду державного майна розкривається Фондом на його власних інформаційних ресурсах. Ви можете ознайомитись із їхнім переліком за посиланням.

Фонд державного майна також нагадує, що новий примірний договір оренди державного майна вже містить положення, яке надає право орендодавцю автоматично в односторонньому порядку припиняти договір оренди, якщо орендар не сплачує за оренду протягом 3 місяців і більше. Відтак у разі виникнення заборгованості по договорам, які були укладені вже за новим законодавством, вони так само припинятимуться регіональними відділеннями Фонду в односторонньому порядку і вважатимуться припиненими з моменту надіслання орендодавцем повідомлення про це.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи