Новости

Мінфін розробив новий Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та помилково сплачених коштів — проект

12.03.2021

ДПС України на своєму офіційному веб-сайті оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (далі – проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою створення дієвого механізму повернення платникам або перерахування на відповідні рахунки помилково сплачених коштів ЄСВ, зокрема чітке розмежування обов’язків, покладених на структурні підрозділи податкового органу та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування, та визначення термінів виконання цих обов’язків.

Проект наказу розроблено відповідно до вимог ст. 9, 11 розд. III Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», п. 22 постанови Кабміну від 29.04.2020 року № 321 «Про затвердження Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади» (далі – Порядок № 321), а також наказу Мінфіну від 25.09.2020 року № 587 «Про затвердження Змін до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Пунктом 22 Порядку № 321, та нормами статті 351 Податкового кодексу України визначено, що повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих до ПФУ та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування коштів (зобов’язань з ЄСВ), які сплачені через єдиний рахунок, проводиться відповідно до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 16.01.2016 року № 6 (далі – Порядок).

Водночас Порядок № 6 необхідно привести у відповідність до чинної структури органів ДПС, відповідно до якої державні податкові інспекції не є територіальними органами ДПС.

Крім того, за результатами реорганізаційних процесів, постановою Кабміну від 18 грудня 2018 року № 1200 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України» утворено Державну податкову службу України. Відповідно до Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабміну від 06 березня 2019 року № 227, зі змінами, ДПС є центральним органом виконавчої влади, який реалізує, у тому числі, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Необхідним також є внесення зміни у номер рахунку, на який сплачується ЄСВ, який змінено у зв’язку зі зміною Державною казначейською службою України Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2013 року № 1203.

Ураховуючи вищезазначене, проектом наказу затверджується в новій редакції Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів з урахуванням зазначених законодавчих норм.

Зауваження і пропозиції стосовно змісту регуляторного акту надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення на адресу розробника: 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна податкова служба України, Департамент інфраструктури та бухгалтерського обліку, е-mail:  y.falashtinska@tax.gov.ua.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

  • Проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (Завантажити)
  • Проект Порядку (Завантажити)
  • Додатки до Порядку (Завантажити)
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (Завантажити)
  • ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (Завантажити)

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи