Новости

Вимоги ОМС щодо погодження режиму роботи кафе та магазинів – безпідставні

04.03.2021

Місцеві органи влади не мають підстав вимагати від суб’єктів господарювання погоджувати режим роботи закладів сфери обслуговування.

Режим роботи закладів торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення, що не належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, може встановлюватися суб’єктами господарювання самостійно. При цьому орган місцевого самоврядування (ОМС) звертається до суб’єкта господарювання з метою погодження режиму роботи, а не навпаки.

Про це Державна регуляторна служба України повідомила підприємців Івано-Франківської області у відповідь на їх звернення.

Річ у тім, що деякі місцеві ради включили до переліку адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, послугу з погодження режиму роботи підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності.

Досить часто виникають ситуації, коли органи місцевого самоврядування, виходячи за межі своїх повноважень, розробляють нормативно-правові акти локальної дії, що приймаються всупереч Законам України. На підставі цих регуляторних актів суб’єкти господарювання повинні погоджувати власний режим роботи з місцевим чиновницьким апаратом.

На жаль, багатьма підприємцями така ситуація вже сприймається як належне і прирівнюється в їх розумінні до необхідності отримання спеціального дозволу (погодження).

Проте, згідно з позицією ДРС, механізм надання такої адміністративної послуги як погодження режиму роботи є надуманим та не регламентованим законодавчо, а прийняття актів, які його запроваджують, не відповідає чинному законодавству України.

Підприємці мають право самостійно встановлювати режим роботи й не зобов’язані погоджувати його з жодними органами (окрім окремих випадків, встановлених законом).

Відповідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до самоврядних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить встановлення зручного для населення режиму роботи підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад.

В свою чергу до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності.

Важливим є той факт, що органи місцевого самоврядування встановлюють режим роботи «за погодженням з власниками», а не навпаки. Окрім цього, вказана норма не надає жодних дозвільних повноважень виконавчим органам сільських, селищних та міських рад.

Таким чином, орган місцевої влади може лише звертатися до суб’єкта господарювання з метою отримання від нього згоди на встановлення режиму роботи, проте, ні в якому випадку не вимагати від суб’єкта господарювання отримання будь-яких погоджень від органів влади.

Нагадаємо, що Законом встановлений вичерпний перелік документів дозвільного характеру. Погодження щодо режиму роботи не закріплено Законом України «Про перелік документів дозвільного характеру», а відтак і вимоги щодо його отримання є безпідставними.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи