Новости

Щодо оподаткування ПДВ операцій з надання послуг оренди державного нерухомого майна під час дії карантину — Мінфін видав УПК

02.03.2021

Неоднозначне тлумачення податкового законодавства є причиною податкових спорів між платниками податків та контролюючими органами. Для вирішення цих спірних питань Міністерство фінансів використовує механізм податкових роз’яснень - Узагальнюючі податкові консультації (УПК), підготовлені з урахуванням рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань підготовки УПК при Мінфіні.

Наказом Мінфіну від 01.03.2021 № 129 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операцій з постачання послуг з надання в оренду нерухомого державного майна на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У чому суть?

Консультація надає відповідь на питання визначення бази оподаткування ПДВ операцій з надання послуг оренди державного нерухомого майна у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611 «Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину» (далі – постанова № 611), пунктом 1 якої визначено, що на період дії карантину, орендна плата за користування нерухомим державним майном за переліками, що визначені постановою № 611, становить:

  • 50 % суми нарахованої орендної плати;
  • 25 % суми нарахованої орендної плати;
  • звільняються від орендної плати.

Зокрема, роз’яснено, що для операцій з надання в оренду державного майна у період дії карантину, вартість яких визначається згідно з положенням постанови № 611, база оподаткування ПДВ визначається за договірною вартістю такої оренди, встановленої із застосуванням механізмів державного регулювання, а саме граничної ціни.

Під час визначення розмірів нарахованої орендної плати для орендарів згідно з додатками 2 та 3 до постанови № 611 слід врахувати, що договірна вартість орендної плати за користування нерухомим державним майном, розраховується відповідно до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995 р. № 786 .

ДОВІДКОВО:

  • Наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 129 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг з надання в оренду нерухомого державного майна на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (завантажити)

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи