Новости

За знищення або пошкодження зелених насаджень до 7 років позбавлення волі — ВРУ підтримала відповідний законопроект

29.01.2021

Сьогодні, 29 січня, Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень" (законопроект №3805).

Законопроектом пропонується посилити адміністративну відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що не віднесені до лісового фонду, шляхом збільшення розмірів штрафів, зокрема:

  • для громадян — із десяти – тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до ста – трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
  • для посадових осіб або ФОП — із тридцяти – п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до трьохсот – п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,

Також, встановити кримінальну відповідальність за знищення, пошкодження дерев, чагарників і передбачити відповідальність за заподіяну істотну шкоду (тобто шкоду в розмірі від двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і більше), за настання тяжких наслідків (тобто шкоду в розмірі від шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і більше) та за повторно вчинені дії, спрямовані на знищення та пошкодження дерев, чагарників.

Відповідні зміни пропонується внести до ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу України, доповнити його ст. 246такого змісту:

 "Стаття 2461. Знищення або пошкодження зелених насаджень в межах населених пунктів

1. Умисне та/або без отримання відповідних дозволів знищення, пошкодження дерев, чагарників, газонів, що відносяться до зелених насаджень в населених пунктах, що заподіяло істотну шкоду, –

  • карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

  • караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Дії, передбачені частинами першою, другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

  • караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Примітка.  1.  У цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

2. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

 

За матеріалами ВРУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи