Новости

НСЗУ не укладатиме договори з лікарнями, що не створять безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю

28.01.2021

Про вимоги щодо інклюзивності будівель медичні заклади були повідомлені ще у 2018 році. Доступними мають бути всі місця надання медичних послуг закладів усіх форм власності.

Національна служба здоров’я працює в інтересах пацієнта. Програма медичних гарантій робить правила отримання медичної послуги прозорими і зрозумілими. Медична допомога повинна бути безпечною, якісною та доступною. Доступною - і в буквальному сенсі. Мова про людей з інвалідністю, які повинні мати вільний доступ до необхідних медичних послуг.

Тож заклади, які планують у 2021 році укласти договір з НСЗУ, мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Доступними мають бути всі місця надання послуг надавача, які зазначені у заяві про отримання ліцензії та в документах, що додавалися до неї. Йдеться про заклади охорони здоров’я усіх форм власності, в тому числі ФОП.

Така вимога до суб’єктів господарювання  не є сьогоднішнім нововведення. І стосується не лише споруд, де надають медичну допомогу.

З 1 квітня 2019 року набрали чинності Державні будівельні норми «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд», де ці вимоги прописані. Відповідно до них, у всіх закладах охорони здоров’я, які отримали ліцензію на медичну практику, має бути безбар`єрний простір для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Крім того, у постанові Кабінету Міністрів від 28 березня 2018 року №391 затверджені вимоги до надавачів послуг за програмою медичних гарантій. Однією з них є вільний доступу до будівель для людей з інвалідністю. Тобто про вимогу щодо доступності, яка стала обов’язковою з 2021 року, медзакладам повідомляли ще у 2018 році. 

За даними ВООЗ, понад один мільярд людей, або приблизно 15% населення світу, мають ту чи іншу форму інвалідності. Люди з інвалідністю нерідко мають обмежений доступ до медичних послуг. Але значну потребу у них. Відсутність пандусів та підйомників, вузькі двері, сходи всередині приміщень, неналежне обладнання туалетів - створюють перешкоди на шляху до медичної допомоги. НСЗУ прагне досягнення справедливості і поліпшення доступу до якісних медичних послуг та надання профілактичної, лікувальної, реабілітаційної чи паліативної допомоги усім пацієнтам.

Тому у 2021 році при укладенні договору з НСЗУ надавачу необхідно буде надати скановану копію документу, який підтверджує доступність будівлі. Це зазначено у  Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 25 березня 2018 № 410. Такий документ видає фахівець з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

З тими закладами, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг для осіб з інвалідністю, НСЗУ у 2021 році укладати договори не буде. 

НСЗУ вивчає готовність закладів до укладення договорів і провели спеціальне опитування серед надавачів послуг.

Дані цього анкетування показують, що 50% закладів первинної медичної допомоги мають доступні будівлі для людей з інвалідністю. Серед спеціалізованих закладів цей відсоток вищий – 64% надавачів відповідають вимогам доступності.

Заклади, які планують працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня, повинні подбати про те, щоб повністю відповідати вимогам НСЗУ на момент подання пропозиції.
 

Документ, який підтверджує доступність будівлі, для укладення договору з НСЗУ у 2021 році не потрібен центрам екстреної медичної допомоги та станціям швидкої, а також фельдшерсько-акушерським пунктам як нерегулярним місцям надання первинної медичної допомоги. Щодо всіх інших надвачів та їхніх місць надання послуг – ця вимога зберігається.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи