Новости

Мінфін представив проект порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ

12.11.2020

Міністерство фінансів України на своєму вебсайті оприлюднило проект наказу «Про затвердження Порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – проект наказу).

Законом України від 04 жовтня 2019 року № 190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 190) з 01 січня 2021 року запроваджується функціонування єдиного рахунку, який платник податків може за бажанням використовувати для сплати податків і зборів, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на Державну податкову службу України, та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Єдиний рахунок відкривається у Казначействі на ім’я ДПС в установленому порядку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 № 321 затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади (далі – Порядок № 321).

У зв’язку з зазначеним постала необхідність у нормативному врегулюванні питань, пов’язаних з порядком обліку руху коштів на єдиному рахунку.

Проект наказу розроблено керуючись вимогами підпункту 191.1.10 пункту 191 .1 статті 191 Податкового кодексу України, статей 9 та 25 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) та Порядком № 321.

Документ визначає процедуру ведення обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених ПКУ, ЄСВ, включаючи пеню та штрафи, відповідно до положень Закону № 2464, та інших платежів, що визначені відповідним законодавством та контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів.

Проектом наказу врегульовуються наступні питання:

1) ведення єдиної картки платників за платниками, включеними до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

2) отримання, опрацювання та відображення в інформаційнотелекомунікаційній системі ДПС інформації Казначейства про рух коштів на єдиному рахунку;

3) формування повідомлень платникам про наявні помилки в реквізитах поля «Призначення платежу» розрахункового документу;

4) відображення в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС інформації, отриманої від платників через Електронний кабінет про уточнення реквізитів поля «Призначення платежу» розрахункового документу, за яким сплачено кошти на єдиний рахунок, та визначення напряму використання коштів на єдиному рахунку;

5) повернення коштів з єдиного рахунку платникам, яких не можна ідентифікувати та/або які не включені до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

6) генерування онлайн-інформації про зарахування коштів на єдиний рахунок та офлайн-інформації про помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання (зобов’язання з ЄСВ) і пені, що надійшли на єдиний рахунок, за якими платник через Електронний кабінет уточнив належність платежу відповідному одержувачу та/або визначив напрям використання таких коштів;

7) формування контрольних ренкінгів платників за показниками (упорядкована інформація), які підлягають сплаті на бюджетні/небюджетні рахунки;

8) генерування реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка, на підставі якого Казначейством перераховуються кошти з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки.

 

У разі прийняття, наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та застосовується з 01 січня 2021 року.

Зауваження та пропозиції до проекту наказу надавати протягом місяця з дня оприлюднення на офіційній сторінці Міністерства фінансів України у письмовій та електронній формі за наступними адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: ustinova@minfin.gov.ua.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

  • Проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»
  • Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»
  • Повідомлення про оприлюднення  проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»
  • Порядок обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи