Новости

Чи можуть підприємці проводити розрахункові операції без застосування РРО чи ПРРО на території сіл, яким надано статус гірських?

09.11.2020

Фахівці ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування та юридичні особи при провадженні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг на території сіл і селищ міського типу, яким згідно із Законом України від 15 лютого 1995 року № 56/95-ВР «Про статус гірських населених пунктів в Україні» надано статус гірських можуть не застосовувати РРО за певних умов. Зокрема, проводити розрахунки без застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій РРО суб’єкти господарювання мають право за умови, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) суб’єкта господарювання менше 500 тис. гривень. Водночас, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим при здійсненні роздрібної торгівлі підакцизними товарами та/або у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) – 500 тис. гривень

Нагадаємо, відповідно до ст. 10 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, а також граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), при перевищенні якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік).

Згідно з п. 22 Переліку дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при провадженні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг на території сіл і селищ міського типу, яким згідно із Законом України від 15 лютого 1995 року № 56/95-ВР «Про статус гірських населених пунктів в Україні» із змінами та доповненнями надано статус гірських.

Водночас п. 2 Постанови № 1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим – 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання.

Однак слід врахувати, що п. 21 Постанови № 1336 визначено, що дія Постанови № 1336 не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

Отже, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування та юридичних осіб при провадженні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг на території сіл і селищ міського типу, яким надано статус гірських, при здійсненні роздрібної торгівлі підакцизними товарами та/або у разі перевищення встановленого п. 2 Постанови № 1336 граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) – 500 тис. гривень.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи