Новости

Регулювання ринку електронних грошей стане сучасним та прозорішим

15.09.2020

Національний банк України осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу в сфері здійснення фінансового моніторингу.

"Тепер використання електронних грошей буде прозорішим, а користувачі електронних грошей – поінформованими та захищеними", – пояснив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Серед найважливіших ключових змін, передбачених новими правилами регулювання, такі:

Необхідність ідентифікації користувачів електронних грошей

Банки повинні будуть здійснювати заходи з належної перевірки користувачів електронних грошей, у тому числі їх ідентифікацію та верифікацію, як і під час відкриття рахунків. Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати різні операції: купувати товари, платити за послуги тощо.

Крім того, перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та отримувача.

Цього вимагають норми Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі – Закон про фінмоніторинг), що набрав чинності з 28 квітня цього року.

Ідентифікацію та верифікацію нових клієнтів – користувачів електронних грошей – фінансові установи повинні здійснювати ще з 28 квітня 2020 року, тобто з дати набрання чинності Законом про фінмоніторинг.

Наявних клієнтів, що вже мали відкриті електронні гаманці станом на 28 квітня 2020 року, банки повинні будуть ідентифікувати та верифікувати під час планового оновлення або уточнення інформації.

Крім цього, регулятор визначив умови, за яких належна перевірка користувачів непотрібна1, зокрема, якщо:

У разі застосування достатніх заходів щодо виявлення незвичних або підозрілих операцій та за відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими операціями.
  • ініціюється операція з електронними грошима, що здійснюється з використанням наперед оплаченої картки, та виконуються усі належні заходи щодо зменшення ризиків; 
  • здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця (технічного/транзитного), що відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції, за умови виконання емітентом відповідних вимог щодо супроводження переказу коштів інформацією відповідно до вимог законодавства.

Установлення нових лімітів для операцій з електронними грошима

Для ідентифікованих та верифікованих у повному обсязі користувачів електронних гаманців Національний банк скасовує обмеження, встановлені раніше щодо сум електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки та перекази.

На поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400 000 грн; на непоповнюваному – 5 000 грн.

Посилення вимог до банків-емітентів електронних грошей щодо контролю за діяльністю комерційних агентів

Як і раніше, емітентом електронних грошей в Україні може бути лише банк. Водночас небанківські фінансові установи та інші комерційні компанії можуть бути агентами та надавати послуги з розповсюдження електронних грошей, із поповнення електронних гаманців і здійснення розрахунків2.

З урахуванням вимог законодавства України

Щоб мінімізувати ризики неправомірного використання електронних грошей, регулятор посилив вимоги щодо контролю за діяльністю комерційних агентів. Зокрема, відтепер такі агенти:

  • зобов’язані відкривати в банка-емітента окремий поточний рахунок для здійснення агентської діяльності (крім агентів із розповсюдження та поповнення, що є банками, небанківськими фінустановами або одночасно є торговцями в програмі лояльності);
  • мають використовувати готівку, отриману в клієнта, виключно для внесення на окремий поточний рахунок і не можуть користуватися нею в інших цілях;
  • повинні підтверджувати кожну операцію з приймання готівки касовим документом;
  • не зможуть передавати свої повноваження за агентським договором іншим суб’єктам господарювання й фізичним особам.

Контроль за дотриманням порядку зарахування готівки агентами здійснюватиме банк-емітент.

Підвищення рівня захисту прав користувачів електронних грошей

Щоб підвищити захист прав користувачів електронних грошей, регулятор також встановив низку вимог до банків-емітентів електронних грошей. Зокрема, банк-емітент:

  • зобов’язаний перед укладенням договору з користувачем інформувати його про створення електронного гаманця та отримати його згоду;
  • не може надавати кредит із коштів, отриманих як передоплата за випущені електронні гроші;
  • повинен надати користувачу інформацію про найменування і місцезнаходження емітента та оператора; умови та порядок створення/використання електронного гаманця; порядок, способи здійснення переказів між користувачами – фізичними особами та оплати за товари електронними грошима; суму та порядок сплати комісійної винагороди користувачем, а також іншу інформацію;
  • не може залучати комерційних агентів для випуску електронних грошей.

Відповідні норми містить Постанова Правління Національного банку України від 11 вересня 2020 року № 133 "Про затвердження Змін до Положення про електронні гроші в Україні". Вона набирає чинності з 15 вересня 2020 року.

Водночас Національний банк передбачив для банків комфортний перехідний період. Вони матимуть шість місяців для того, щоб розробити та подати регулятору зміни до правил використання електронних грошей та привести свою діяльність у відповідність до вимог нового регулювання.

За матеріалами НБУ

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи