Новости

Алгоритм дій людини, якщо у неї спостерігаються симптоми COVID-19, - рекомендації НСЗУ

04.09.2020

Національна служба здоров’я України повідомляє про алгоритм дій людини, якщо у неї спостерігаються симптоми COVID-19, зокрема, лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання. Насамперед, хворому необхідно зателефонувати до свого сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. Йти до лікаря на прийом не потрібно.

За необхідності, лікар спрямує до пацієнта мобільну бригаду для взяття аналізів для тестування на COVID-19. Наголошуємо, що пацієнт не має самотужки шукати, де пройти тестування та самостійно йти до лабораторії. Мобільна бригада зобов’язана приїхати до нього додому.

Якщо пацієнт не має свого лікаря, або лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність симптомів, необхідно зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з  питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії». Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ, на сайті  covid19.gov. Результати тестування повідомляють пацієнта та його сімейному лікарю. У разі підтвердження діагнозу, лікар надасть рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий. Або порекомендує звернутись до лікарні, якщо перебіг важкий.

ДОВІДКОВО:

  • гаряча лінія МОЗ України: 0 800 505 201
  • автовідповідач Урядового контактного центру: 1545
  • номер телефону гарячої лінії COVID-19 у вашій області шукайте за посиланням.

Особи, які контактували з хворим, також мають пройти тестування на COVID-19.

У разі, якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура), слід зателефонувати до «швидкої». Бригада екстреної меддопомоги оцінить стан здоров’я на місці виклику та за необхідності привезе до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Якщо, за висновком бригади ЕМД хворий не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції. А також направлять до хворого мобільну бригаду для забору зразків для тестування.

Якщо пацієнта госпіталізували, він має знати, що до безоплатного пакету послуг з лікування пацієнтів з  COVID-19 у медзакладах включено:

  •  тестування на COVID-19
  •  лабораторні та інструментальні дослідження
  •  меддопомога відповідно до галузевих стандартів 
  •  киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідністю
  •  медикаментозна терапія та знеболення за потреби
  •  консультації лікарів інших спеціальностей.

Усі ліки, що передбачено національним протоколом лікування COVID-19, включено до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів.  Лікування для пацієнта з  COVID-19 є безоплатним.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи