Статьи

Н

Нова форма контракту для керівників ЗОЗ

(коментар до постанови КМУ «Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та типових форм контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я» від 21.08.2019 р. № 792)

16 сентября, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№18

Тетяна Кондратенко, юрист газети

Про документ Відтепер ще один надважливий кадровий момент для реорганізованих КНП має рішення. Неодноразово в наших читачів виникали запитання щодо того, за якою формою необхідно укладати контракт із керівником у реорганізованому КНП: за формою, затвердженою органом місцевого самоврядування для керівника комунального підприємства, чи Типовою формою контракту № 6421?

Типова форма контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я, затверджена постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 642 (втратила чинність).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 3 Основ законодавства про охорону здоров’я2 заклад охорони здоров’я — це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників. Наразі ЗОЗ комунальної власності функціонують як КНП. Таким чином, КНП — це комунальний заклад охорони здоров’я. Отже, на новостворені підприємства поширюються норми, які стосуються таких закладів.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-XII.

Тож у консультації на с. 41 у № 7/2018 нашої газети ми радили вам, укладаючи контракт із керівником ЗОЗ, керуватися постановою № 6423 та Типовою формою контракту № 642, а не типовою формою, затвердженою органом місцевого самоврядування для комунального підприємства. Про це зазначено в ч. 9 ст. 16 Основ законодавства про охорону здоров’я. Однак Типова форма контракту № 642 не враховувала особливості автономізованих ЗОЗ. І нарешті ми дочекалися коментовану постанову № 792якою затверджені нові Порядок укладення контракту № 792, Типова форма контракту з керівником КНП та окремо Типова форма контракту з керівником установи4. Зараз з’ясуємо, що там з’явилося нового і цікавого.

Типова форма контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я, що діє в організаційно-правовій формі казенного або комунального некомерційного підприємства, Типова форма контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я, що діє в організаційно-правовій формі державної або комунальної установи, затверджені постановою КМУ від 21.08.2019 р. № 792.
Постанова КМУ «Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я» від 16.10.2014 р. № 642 (втратила чинність).

Порядок укладення контракту Насамперед зазначимо, що Порядок укладення контракту № 792 не застосовують для ЗОЗ МВС, військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення.

Загалом Порядок укладення контракту № 792 суттєвих новацій порівняно з тим, який було затверджено постановою № 642, не містить. Залежно від організаційно-правової форми вашого закладу (казенне підприємство, державна установа, КНП або комунальна установа) ви обираєте відповідну форму контракту з двох затверджених. Як і раніше, контракт із керівником укладають у двох примірниках на строк від трьох до п’яти років.

Контракт із керівником КНП Оскільки змінилися деякі аспекти діяльності реорганізованих ЗОЗ, то зрозуміло, що у зв’язку з цим зміни торкнулися прав та обов’язків як керівника, так і органу управління майном. Зокрема, коло обов’язків керівника розширено такими:

  • організувати належне виконання завдань, передбачених статутом, та укладених договорів про медичне обслуговування населення;
  • своєчасно вживати заходів для запобігання банкрутству підприємства в разі його неплатоспроможності;
  • організувати надання підприємством належного, доступного, кваліфікованого медичного обслуговування;
  • готувати та подавати на затвердження до органу управління фінансовий план підприємства, ініціювати внесення змін до нього в разі потреби;
  • подавати до органу управління фінансовий звіт у порядку, встановленому органом управління майном;
  • забезпечувати належну організацію дотримання прав пацієнта під час надання підприємством медичної допомоги та медичного обслуговування, у тому числі права на лікарську таємницю;
  • забезпечувати відповідність матеріально-технічної бази підприємства встановленим законодавством вимогам;
  • забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель;
  • дотримуватися гарантій оплати праці, встановлених законодавством, створювати систему стимулів та мотивації персоналу;
  • призначати на посаду та звільняти з посади своїх заступників (медичного директора), головного бухгалтера закладу, керівника юридичної служби (юрисконсульта), керівника уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з питань запобігання та виявлення корупції закладу в порядку, передбаченому законодавством.

Натомість видалено обов’язки щодо раціонального та ефективного цільового використання бюджетних коштів, щодо дотримання граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання та утримання мобільних телефонів тощо. Таким чином, права та обов’язки керівника тепер відповідають сьогоднішній діяльності автономізованих ЗОЗ.

Щодо органу управління майном. Він більше не затверджує структури та штатного розпису закладу (це повноваження перейшло до керівника), без його погодження призначають на посаду та звільняють із посади заступників керівника, головного бухгалтера закладу. Майте на увазі, що орган управління відтепер не надає згоди на укладення договорів закладом.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! З 31.08.2019 р. керівник КНП повинен затверджувати наказами підприємства положення про структурні підрозділи, штатний розпис, положення про преміювання, інші положення та порядки, що мають системний характер, посадові та робочі інструкції працівників.

Більшість КНП відмовилася від Єдиної тарифної сітки або ж використовує її зі зміненими значеннями. Новою типовою формою це теж враховано. Однак розмір посадового окладу керівника обов’язково прописують у контракті.

Розділ контракту «Відповідальність сторін. Розв’язання спорів» залишився без змін.

Видалено деякі підстави для звільнення керівника КНП, які стосувалися відносин з органом управління майном:

  • у разі неподання або несвоєчасного подання органові управління майном на затвердження кошторису, плану асигнувань загального фонду бюджету та штатного розпису закладу;
  • у разі неподання органові управління майном квартальної та річної фінансової звітності;
  • у разі надання в оренду майна, закріпленого за закладом, та укладення договорів комерційної концесії, спільної діяльності, купівлі-продажу, кредитних договорів на суму, що перевищує 100 тис. гривень, а також договорів підряду на суму, що перевищує 1 млн гривень, без отримання письмової згоди органу управління майном.

Важливим є п. 26 Типової форми контракту з керівником КНП, який містить положення про можливість продовжити дію контракту за згодою сторін.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Нова форма контракту для КНП має застереження, що продовжувати контракт можна не більше як один раз на строк від 3 до 5 років (таке саме застереження тепер поширюється і на ЗОЗ — бюджетні установи). А потім ласкаво просимо на конкурс на загальних підставах.

Контракт для керівника установи Що з бюджетними установами? Щодо Типової форми контракту з керівником установи, то вона майже повторює Типову форму № 642, кардинально нових положень не містить.

Коментована постанова № 792 набрала чинності 31.08.2019 р. Тож із цієї дати нові контракти з вашими керівниками слід укладати вже в нових формах, з якими ми вас ознайомили.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи