Новини

Держпраці посилює контроль за оформленням трудових відносин

25.08.2020

Криза COVID-19 вкотре оголила вразливість тих, хто вимушений працювати неофіційно, заробляти засоби для існування без гарантій і належного захисту. З початку 2020 року до травня включно спостерігалась тенденція до зменшення кількості офіційно зайнятого населення. Так, кількість працівників у травні цього року була майже на півмільйона меншою, ніж у травні минулого року.

Це стало викликом для держави і вимагає зробити перехід від неформальної до формальної зайнятості пріоритетним напрямом національної політики.

Тому, у червні 2020 року після пом’якшення карантинних заходів інспектори праці розпочали інформаційну роботу з роботодавцями щодо недопущення використання незадекларованої праці. В ході цієї роботи інспектори праці відвідували роботодавців і розповідали їм та працівникам про ризики і наслідки неукладення трудових договорів. Такими відвідуваннями охоплено майже 160 тис. роботодавців.

В результаті кількість офіційних працівників упродовж червня зросла на 59 тис. осіб.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України Держпраці починає за участі та сприяння інших органів (Державної податкової служби, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Національної поліції тощо) проведення  контрольних заходів з питань виявлення неоформлених працівників.

В першу чергу заходи контролю будуть проведені у тих роботодавців, які мають високі ризики використання найманої праці без укладення трудових договорів. Виявлення таких роботодавців здійснюється шляхом аналізу інформації, наявної у різних органів державної влади та місцевого самоврядування.

Якщо ви вважаєте, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати, Ви помиляєтеся. Фінансові ризики та наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Зрештою, навантаження щодо забезпечення виплати пенсій, лікарняних, утримання шкіл, лікарень, ремонту доріг тощо лягає на плечі відповідальних роботодавців та працівників, що сплачують податки.

Розмір штрафу за використання одного незадекларованого працівника може скласти 141 тис. грн. Тобто, замість сплати штрафу за 1 неоформленого працівника роботодавець може сплачувати єдиний соціальний внесок цілий рік за 11 працівників із розрахунку мінімальної заробітної плати або ж за 4 працівників із розрахунку середньої заробітної плати по Україні.

Будьте свідомими! Якщо у вас є неоформлені працівники – терміново укладіть з ними трудові договори.

Пам’ятайте, що незадекларована праця – не захищає від штрафу!

Про факти використання незадекларованої праці ви можете повідомити через сервіс «Повідомити про незадекларовану працю» 

Більше інформації за посиланням

За матеріалами Держпраці

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку