Новини

Що робити пацієнту з симптомами COVID-19, який не має декларації з лікарем

10.07.2020

Що робити пацієнту з симптомами COVID-19, який не має декларації з лікарем?

Національна служба здоров'я України на своїй сторінці у Facebook дає пораду пацієнтам, які відчувають симптоми COVID-19 – телефонувати сімейному лікарю, з яким укладена декларація. Сімейний лікар підкаже, що робити, і за необхідності викличе до вас мобільну бригаду для тестування.

За відсутності сімейного лікаря слід звернутися до регіональної чи національної гарячої лінії COVID-19: номер телефону гарячої лінії COVID-19 у вашій області шукайте за посиланням. За номером гарячої лінії пацієнтові підкажуть, як діяти далі, за необхідності викличуть мобільну бригаду для проведення тестування на коронавірусну хворобу.

Отже, якщо у вас немає сімейного лікаря і з’явилися такі симптоми, як кашель, утруднене дихання, підвищена температура, то радимо діяти так:

  1. Телефонуйте 103. Диспетчер екстреної медичної допомоги опитає вас і визначить, чи повинна їхати до вас бригада ЕМД. Нагадаємо, що екстрена медична допомога виїжджає на виклик лише у тих випадках, коли існує пряма загроза життю та здоров’ю людини.
  2. Якщо є покази до виїзду бригади (температура вище 38 градусів, яка не збивається, утруднене дихання), вона прибуває у засобах індивідуального захисту, проводить обстеження та визначає необхідність госпіталізації. За необхідності пацієнта везуть у лікарню, яку визначено опорною для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Ці лікарні можна побачити на дашборді НСЗУ за посиланням.

Нагадуємо, екстрена медична допомога в Україні безоплатна для всіх, незалежно від наявності декларації з лікарем.

  1. Якщо показів до госпіталізації немає, пацієнтам дають поради щодо самоізоляції.

У випадку, якщо за якихось обставин вам не допомогли за номером регіональної гарячої лінії або за номером 103, звертайтесь на урядові та відомчі гарячі лінії:

✔️ гаряча лінія Центру громадського здоров’я МОЗ: 0 800 505 840
✔️ гаряча лінія Міністерства охорони здоров'я України: 0 800 505 201
✔️ автовідповідач Урядового контактного центру: 1545.

Людині із симптомами не треба самостійно йти в лікарню чи проходити тест на COVID-19 – рішення про необхідність тестування приймає лікар. Задля власної безпеки та безпеки оточуючих радимо вирішувати ці питання дистанційно. За посиланням ви знайдете інформацію про те, хто має право на безоплатний тест на COVID-19.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку