Новини

Бізнес закликає Президента повернути законопроект «про креативні індустрії» до Парламенту для виключення дискреційних норм

06.07.2020

13 травня у першому читанні депутати ухвалили проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроект № 3377), який передбачав надання соціальних та економічних гарантій для підтримки громадян і бізнесу в умовах обмежень через поширення вірусу.

Проте, до другого читання депутати внесли декілька правок, які легалізують додатковий збір за можливе приватне копіювання технікою, яку виробляють або постачають імпортери побутової техніки та електроніки. Зокрема, вносяться зміни до Закону № 2415-VIIІ «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

До узгодження остаточних розмірів тарифів у процесі переговорів або визначення їх судом (не пізніше 31 грудня 2021 року), користувачі повинні будуть сплачувати додатково винагороду відповідній акредитованій організації згідно із ставками відрахувань, що діяли протягом останніх трьох років до набрання чинності Законом.

У 2014 цей збір уже вводився Постановою Уряду № 55. Окружний адміністративний суд Києва визнав Постанову незаконною та протиправною, оскільки вона встановлювала економічно необґрунтовані тарифи.

Набрання чинності законопроекту в такій редакції призведе до додаткового навантаження у сплаті відрахувань на офіційних імпортерів та виробників побутової техніки та порушить частину першу ст. 58 Конституції України, за якою Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Це підтверджує і висновок Головного юридичного управління Апарату Парламенту.

Спілка звертається до Президента України з проханням не підписувати законопроект та повернути його до Парламенту із зауваженнями щодо виключення зазначених дискреційних норм.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку