Новини

Вартість путівки на відпочинок (оздоровлення), що надається роботодавцем безоплатно працівнику або члену його сім’ї: що з ПДФО?

23.06.2020

Як визначається база оподаткування та оподатковується вартість путівки на відпочинок, оздоровлення, що надається роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно платнику податку та/або члену його сім’ї першого ступеня споріднення?

Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначений п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Водночас, ст. 165 ПКУ визначені доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію осіб з інвалідністю, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (абзац другий п.п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Зазначена норма п.п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ надає право роботодавцю не оподатковувати вартість путівок, наданих безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки), якщо її вартість (розмір знижки) не перевищує у 2020 році, як для свого працівника, так і для членів його сім’ї (дружина та дитина) у розмірі 70845 грн., тобто 23615 грн. на особу, при дотриманні умов, що визначені у цьому підпункті, зокрема, один раз на календарний рік.

Крім того, згідно з п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

За матеріалами «ЗІР: категорія 103.04»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку