Новини

Чи можуть органи місцевого самоврядування обмежувати в‘їзд-виїзд?

07.04.2020

 Автор: Гриб Віталій Вячеславович. Юридичний інтернет-ресурс "Протокол"   

Статтею 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.

До відміни карантину його територію можуть залишити особи, які пред'явили довідку, що дає право на виїзд за межі території карантину.

Тобто переміщення осіб обмежується лише межами території карантину.

2 квітня 2020 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову №255 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (яка замінила постанову від 16 березня 2020 р. №215, яка замінила постанову від 11 березня 2020 р. №211).

Відповідно до п. 1 цієї постанови Кабмін постановив установити з 12 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. на всій території України карантин.

Це означає, що органи місцевого самоврядування (чи це сільська рада чи Київська міська рада) не мають повноважень установлювати обмеження виїзду–в‘їзду на окремі території.

Право встановлювати таке обмеження у них буде лише в випадку, якщо Кабінет Міністрів України введе окремий карантин у їхньому населеному пункті або районі.

Незважаючи на це органи місцевого самоврядування можуть прийняти будь-яке рішення, законне воно чи ні. ОМС може навіть заборонити Вам здійснити посадку на місяці J, навіть якщо таке обмеження чітко суперечить вимогам наведеної статті Закону та ст. 64 Конституції України, якою чітко передбачено: «Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України».

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку