Новини

Індексація заробітної плати: питання -відповіді

07.04.2020

У січні 2020 р. на підприємстві підвищено заробітну плату працівникам у зв’язку із підвищенням  розміру мінімальної заробітної плати. Чи потрібно проводити у квітні 2020 року індексацію заробітної плати працівникам?

Індексація заробітної плати працівників здійснюється на підставі і у відповідності до Закону України від 3 липня 1991 року № 1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078.

Індексація заробітної плати проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищить поріг індексації, який Законом «Про індексацію грошових доходів населення» визначено у розмірі 103 відсотка. Підвищення заробітної плати у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому опубліковано індекс споживчих цін, який призвів до перевищення встановленого порогу індексації.

Індекс споживчих цін для визначення порогу індексації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін починаючи з лютого 2020 р. з місяця, наступного за місяцем підвищення заробітної плати працівникам. Відповідно до даних Держстату індекс споживчих цін, який оприлюднений 12 березня 2020 року за лютий 2020 року становив 99,7%. У зв’язку з тим, що індекс споживчих цін не перевищив величину порогу індексації 103 відсотка, підстав для проведення індексації заробітної плати працівникам підприємства у квітні 2020 року  не має.

У березні 2020 року працівниця приступила до роботи після відпустки без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Яким чином визначити «базовий» місяць для проведення індексації заробітної плати?

Відповідно до положень пункту 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку