Новини

Якщо зобов`язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах, такі вимоги не можна вважати однорідними, - постанова Верховного Суду

06.02.2020

ВС/КГС: Якщо зобов`язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах, такі вимоги не можна вважати однорідними, тому їх зарахування не відповідає закону (ВС/КГС, № 914/109/16, 22.01.2020)

Фабула судового акта: Залік однорідних вимог може досить успішно використовуватися для позбавлення від взаємних боргів контрагентів, які давно і тісно співпрацюють. Справа, що пропонується увазі читачів, дозволяє з’ясувати деякі нюанси цього правочину. Отже, ПАТ «Дельта Банк» (позивач, Банк) звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (відповідач, ТОВ) про визнання недійсним одностороннього правочину - заяви ТОВ про припинення зобов`язань між позивачем та відповідачем шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог, а саме: припинення в повному обсязі зобов`язань щодо сплати ТОВ на користь Банка суми заборгованості за договором кредитної лінії у розмірі 6 300 000 євро; припинення зобов`язань щодо сплати Банком на користь ТОВ заборгованості на загальну суму 7 122 150 доларів США (що за крос-курсом станом на 12.02.2015 складає 6 300 000 Євро) за договором банківського рахунку.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позовні вимоги задоволено, - визнано недійсним односторонній правочин - заяву ТОВ про зарахування зустрічних однорідних вимог. Судові рішення обґрунтовані тим, що заява відповідача суперечить ст. 601 ЦК України та статті 203 ГК України, зокрема, у зв`язку з тим, що зараховані на підставі спірного правочину вимоги не є однорідними, оскільки виражені в різних іноземних валютах.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду з судовими рішеннями погодився, підтвердивши раніше сформований по цій проблемі правовий висновок (див. постанову Великої Палати ВС від 30.10.2018 у справі № 914/3217/16), а саме.

Якщо зобов`язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах (євро та доларах США), такі вимоги не можна вважати однорідними з огляду на те, що євро та долар США (хоч і є грошовими коштами) є різними валютами, які не є рівнозначними. Отже, зарахування таких зустрічних вимог не відповідає вимогам статті 601 ЦК України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку