Новини

Повернення від перевізника товару, який не отриманий та не сплачений покупцем: чи необхідно складати акт в момент проведення видаткового фіскального чека?

31.01.2020
Тема:

Фахівці ДПСУ у листі від 27.01.2020 р. № 301/6/99-00-05-04-01-06/ІПК надали роз'яснення з питань застосування РРО при продажу товарів через мережу Інтернет.

Відповідно до запиту Підприємець планує здійснювати реалізацію товару через мережу Інтернет із доставкою товару покупцям за допомогою сторонніх перевізників та укладенням відповідного договору з банківською установою про перерахування коштів продавцю у разі фактичного отримання товару покупцем.

  • В який момент Підприємець повинен здійснювати проведення через РРО операції продажу товарів (послуг), що реалізовані дистанційним способом та передані покупцю через перевізника?
  • В який момент необхідно проводити через РРО операцію повернення товару у випадку неотримання покупцем посилки з товаром у відділенні перевізника та зворотнім його поверненням на склад Підприємця?
  • Чи повинен Підприємець у разі повернення від перевізника товару (який не отриманий та не сплачений покупцем) складати акт в момент проведення видаткового фіскального чека? Якщо повинен, то який?

Податківці повідомили, ст. 2 Закону від 06.07.1995 року № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" визначено, що розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Крім того, фахівці зазначили, відповідно до п. 5 р. III Порядком реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі - Порядок РРО), реєстрація продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів через РРО проводиться одночасно з розрахунковою операцією з одночасним наданням особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахункового документу на повну суму проведеної операції.

Пунктом 7 р. III Порядку РРО визначено, що, зокрема, реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у державні лотереї та в інших випадках) відповідно до особливостей роботи РРО здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми або за допомогою операції "службова видача". При цьому, заборонено реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції "сторно".

Згідно з п. 8 р. III Порядку РРО, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 гривень, матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів. В акті необхідно зазначити дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги), відомості про товар (послугу), суму виданих коштів, номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

Такий акт зберігається в бухгалтерії суб’єкта господарювання протягом трьох років або (у разі відсутності у суб’єкта господарювання бухгалтерії) підклеюється до останньої сторінки відповідної книги обліку розрахункових операцій.

Враховуючи викладене та наведені приклади, при отриманні Підприємцем товару, який не отримано та вартість якого не сплачена покупцем, реєстрація такої операції через РРО здійснюється з обов’язковим дотриманням вимог п. 7 р. III Порядку РРО. При цьому, визначений п. 8 р. III Порядку РРО акт не складається.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку