Новини

Уряд затвердив постанови, які запускають державну підтримку суб’єктам мікро- та малого підприємництва

24.01.2020

Кабінет Міністрів України затвердив дві постанови, які запускають надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікро- та малого підприємництва (ММП) через Фонд розвитку підприємництва (ФРП).

Документи дозволять ФРП, підпорядкованому МінФіну, запровадити програму підтримки суб’єктам ММП “Доступні кредити 5-7-9%”. Більше того, постанови визначають механізм належного використання цих бюджетних коштів.

Реалізація цієї програми передбачає створення низки інструментів здешевлення та доступності кредитів:

  • перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті (додатково сплачуватиметься комісія банків у 0,5-1%). Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:
  • 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

При цьому, для ММП, які отримали кредит за програмою під 7% або 9%, ставка знижується на 0,5 в.п. за кожне створене робоче місце (але ставка не може бути нижчою за 5%).

  • другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави (оплата за гарантію становить 0,5% від розміру кредиту).

За попередніми оцінками, близько 50 000 позичальників зможуть взяти участь в цій програмі вже у 2020 році, що сприятиме зростанню рівня зайнятості в Україні, розвитку інноваційних та ефективних підприємств, а відтак розширюватиме податкову базу та збільшуватиме доходи до державного бюджету України, що дозволить безперебійно фінансувати Програму.

Створення умов для активізації та здешевлення кредитування ММП в Україні відповідає ініціативі Президента України щодо стимулювання підприємницької діяльності, активізації кредитування та створенню нових робочих місць, а також пріоритету 6.4 Програми діяльності Уряду. Запровадження програми "Доступні кредити 5-7-9%" власне і є інструментом для досягнення поставленої мети. Тому Уряд загалом та Міністерство фінансів зокрема вже знайшли можливість передбачити фінансування відповідного пріоритету на 2020 рік.

За матеріалами Мінфін

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку